Libor Dvořák: Gruzie na stejné trajektorii jako Janukovyčova Ukrajina před 10 lety?

1. červen 2024

Podle komentátora DW Romana Hončarenka zjevnou podobnost někdejší ukrajinské a dnešní gruzínské vnitropolitické situace připomněl sám čestný předseda vládnoucí strany Gruzínský sen Bidzina Ivanišvili.

Čtěte také

Koncem letošního dubna na mítinku v Tbilisi prohlásil, že jeho země „není Gruzie v časech Ševardnadzeho či Janukovyčova Ukrajina“. Ivanišvili možná zbytečně připomněl, že oba tito politici skončili pod tlakem opozice. Možná to ale byla jen ouvertura k jeho dalšímu prohlášení – že on tedy nikam odejít nehodlá.

Jenže… Také Janukovyč se nedlouho před svým pádem propracoval k vlastnímu „zákonu o zahraničních agentech“. Ten byl součástí celého balíku zákonů, vyvolaných opozičními, hlavně kyjevskými protesty.

Gruzínci chtěji cestu evropské orientace

Tento balík přinášel také omezení svobody médií, zavedení trestní odpovědnosti za tzv. pomluvu a ledacos dalšího. Tohle vše ovšem v konfrontaci mezi tehdejší ukrajinskou státní mocí a opozicí jen přililo oleje do ohně. Měsíc nato Janukovyč a jeho okolí o moc přišli a mnozí z nich včetně prezidenta byli nuceni uprchnout – samozřejmě zejména do Ruska.

Čtěte také

Podobnost obou základních situací je nadnáhodná: Janukovyč byl proruský prezident, ale k moci se dostal pod heslem eurointergace Ukrajiny. Bidzina Ivanišvili se chová úplně stejně: hlásá sice cestu do Evropy, ale svými praktickými kroky v politice má čím dál tím blíž k Moskvě.

Libor Dvořák

Zřejmě spoléhá na svou zjevnou převahu ve sněmovně: prezidentčino veto sporného zákona „jeho lidé“ v parlamentních lavicích přehlasovali 84 hlasy ze 150 možných. Existují ale i jiná čísla: 80-85 % Gruzínců je dnes podle některých statistik pro evropskou orientaci jejich země. Takže k tbiliskému euromajdanu už je našlápnuto.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.