Rok 1942: Až do poslední chvíle. Statečná role pátera Štemberky v lidické tragédii

9. červen 2019

„Zachraňte místo mě děti. Zachraňte aspoň jedno jediné dítě!“ prosil prý lidický katolický kněz Josef Štemberka nacistického důstojníka, který dostal za úkol zastřelit dospělé muže v obci, určené k likvidaci. Bylo 10. června 1942.

Lidice jsou jedním ze symbolů nacistického teroru. Nacisté je vypálili kvůli údajné souvislosti jednoho z lidických obyvatel s atentátem na Reinharda Heydricha.

V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a maličkých do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Skromný páter

Tragédie 10. června je neodmyslitelně spojena právě se jménem pátera Štemberky (1869-1942), který byl lidickým farářem třiatřicet let. Ve dnech lidické tragédie už byl jmenován Štemberkův nástupce; požádal ale Štemberku, zda by ještě mohl v Lidicích „týden počkat“, než si sbalí své věci a nastoupí do Lidic.

Děti ze vsi blízko Kladna – vzpomínky lidických dětí

Se skupinou lidických dětí po válce

Nedělní díl Příběhů 20. století je věnován Lidicím a lidem, kteří přežili zničení obce nacisty po atentátu na Reinharda Heydricha. Vyhlazování začalo 9. a 10. června 1942 – minulý měsíc od těchto událostí uplynulo čtyřiasedmdesát let. V pořadu se budeme věnovat osudům Václava Hanfa, uslyšíte také vzpomínky Miloslavy Kalibové, Marie Šupíkové a dalších lidických dětí.

Skromný až asketický Štemberka s tím souhlasil – a stálo ho to život. „Gestapo mu sice nabízelo volný odchod z obce, kněz to ale odmítl,“ řekl kardinál Dominik Duka. Podle mnoha svědectví se nechal dobrovolně zařadit mezi muže určené k popravě a do poslední chvíle je uklidňoval a připravoval na smrt – před zdí Horákova statku poskytoval poslední duchovní útěchu mužům stříleným po skupinách.

„Jeho přítomnost pomohla těm, kteří pak šli na popravu a umírali hrdě s vědomím, že jejich postoj nebyl marný, s vírou v budoucnost, v budoucnost svobody, ale také v budoucnost této obce,“ řekl před časem Duka.

Dobrovolná smrt

Štemberka poté opakovaně odmítl milost z rukou nacistů a dobrovolně se jako poslední postavil před popravčí četu. V roce 1992 prezident Václav Havel udělil Josefa Štemberkovi in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy, tehdy ještě jako vyznamenání České a Slovenské Federativní Republiky.

Dne 28. října 2014 vyznamenal in memoriam Josefa Štemberku medailí Za zásluhy I. stupně prezident Miloš Zeman. Kardinál Duka v roce 2012 uvedl, že církev posoudí, zda by mohl být Štemberka blahoslaven.

O posledních minutách života pátera Štemberky i dalších lidických mužů je dokudrama Kláry Kučerové s názvem Až do poslední chvíle. Účinkují Stanislav Šárský, Šimon Krupa, Tomáš Jirman a Josef Kaluža. Režie Simona Nyitrayová. Dokudrama bylo natočeno v Českém rozhlase Ostrava, mistr zvuku Marek Hoblík.

O lidické tragédii si pak s historikem Petrem Hlaváčkem povídal Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související