Režisér Zelenka: Kapitalismus mě zklamal tím, jak ochotně se spolčuje s despotickými režimy

7. srpen 2019

Scenárista Petr Zelenka několikrát v médiích uvedl, že je zklamaný nejen socialismem, ale také kapitalistickou společností. „Socialismus mě zklamal velmi. Vyrůstal jsem v duchovním a morálním marasmu socialismu východního bloku. K tomu se nevracejme,“ říká.

Z těch dvou světů, zdá se, byl kapitalismus tím lepším a vyhrál. Ale právě to, jak ochotně se spolčuje s despotickými režimy, mně vadí. To, že se nepodařilo udělat rovnítko mezi kapitalismem a demokracií, i když se o to kapitalismus stále snaží verbálně. Naopak jsou v přímém rozporu,“ dodává.

Čtěte také

Své rozčarování ale Zelenka nespojuje s českou politickou scénou. „Česká politika je na scestí z úplně jiných důvodů. Na kapitalismu mi vadí, že se maskuje jako bohem seslaný systém, který nepracuje s žádnou ideologií. Přitom je silně ideologický,“ podotýká.

Volby nefungují

Současný systém českých politiků i světového korporátního sektor, rozumí jen řeči síly. Pokud není vyvinutá protisíla, nedá se s ničím pohnout,“ komentuje filmař snahy o protivládní demonstrace a obecně poznamenává:

„Největší zklamání je, že volby nefungují. Z mnoha důvodů... Lidé špatně volí a žijeme v době dezinformační exploze. A také proto, že jsou volby málo často. Jednou za čtyři roky v této zrychlené době, to nestačí.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Petr Zelenka bude hovořit mimo jiné také o svém posledním filmu Modelář.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související