Paušální antikomunismus není v pořádku, myslí si novinář Patočka

16. červenec 2019

Jakub Patočka byl řadu let výrazným ekologickým aktivistou. V roce 2009 založil nezávislý internetový Deník Referendum a jeho šéfredaktorem je dodnes. Současné dění okolo vlády jako bývalý politik ostře sleduje.

Novinář je přesvědčený, že ČSSD dělá z čistě oportunistických důvodů fíkový list hnutí ANO. Proto by chtěl, aby sociální demokraté z vlády odešli a Andrej Babiš vládl v koalici s SPD.

Vojtěch Kotecký: Společnost se polarizuje. Chybí ten, kdo by udělal centristickou dohodu

Vojtěch Kotecký, zoolog, publicista a ochránce životního prostředí

Zoolog, publicista a analytik Vojtěch Kotecký se řadu let věnuje klimatickým změnám a ochraně životního prostředí. „Příjemně mě překvapila pozitivní reakce společnosti,“ říká o studentské stávce za klima, která proběhla po celém světě 15. března.

„Ta změna by to zpřehlednila. Lidé by si přestali nalhávat, že když jsou tam sociální demokraté, tak přeci jen ještě nejde tolik do tuhého. Je třeba říct, že nejen u nás. Tato konstelace slouží Andreji Babišovi jako silná karta i v Evropě, která je ve zdejších poměrech zorientována mnohem méně,“ vysvětluje.

Prezidenta Miloše Zemana si neváží, „protože nedodržuje vůbec žádná pravidla, na kterých stojí demokratická společnost. Hrubě pošlapal všechno, o čem kdysi tvrdil, že o to usiluje, a s čím byly v 90. letech spojené naděje ohromné části lidí. Například to, že se napraví nejdivočejší přehmaty zdivočelé privatizace.“

Stejní jako ostatní

Patočka se ohrazuje proti tvrzení, že se komunisté nemohou podílet na jakékoli obecně prospěšné konstelaci. Upozorňuje na liberální komunisty, kteří vedli v roce 1968 pražské jaro, a dodává:

„Paušální antikomunismus není v pořádku. Posledním tajemstvím komunistů je, že až je někdo přizve k podílu na moci, tak se ukáže, že jsou úplně stejní jako všechny ostatní strany, v tom nejhorším slova smyslu. Že jim nejde o nic jiného než o pašalíky a přihrávky na malou domů,“ poznamenává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Jakub Patočka se bude věnovat i dalším politickým tématům současnosti.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související