Prigožin na Kreml stále plive. Může to znamenat, že Putinovy dny jsou sečteny

20. květen 2023

Konec ruského režimu se zřejmě blíží, ale jak padne? Zemře Putin na otravu, bude svržen při palácovém puči, nebo ho zabije Prigožin, který denně kritizuje armádu a její neúspěšnou strategii? To jsou otázky, nad kterými se zamýšlí americká novinářka Diane Francisová v článku na ukrajinském serveru Kyiv Post

„Majitel“ wagnerovců Jevgenij Prigožin už hodil rukavici do ringu. Zašel tak daleko, že dokonce pohrozil stažením mužů z Bachmutu. Tvrdil, že mu armáda nedodává dostatek munice, a požádal o výpomoc čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova.

Ruská armáda se kvůli špatnému velení zhroutí do konce roku.

Bylo to jasné vydírání, ale Prigožin brzy oznámil, že armáda mu střelivo slíbila. Pak zas řekl, že mu ministerstvo obrany pohrozilo obviněním z velezrady, jestli z Ukrajiny své muže stáhne, a tak to neudělal.

Čtěte také

Ještě závažnější bylo, když Prigožin na Den vítězství zveřejnil zprávu, že ruští vojáci opouštějí pozice na východní Ukrajině. Přičetl to, jak řekl, „pitomým“ a „zločinným“ rozkazům ruských velitelů a prohlásil, že „vojáci nemají umírat kvůli hlouposti velení“.

Prigožin je pro ruské PR noční můrou – ignoruje rozkazy, schvaluje vzpurné chování a kritizuje velení. Je nebezpečný a jeho pokračující existence naznačuje, že Putinovy dny jsou možná sečteny, uvažuje Diane Francisová.

V Rusku přibývá atentátů, sabotáží a Putin se bojí.

Bývalý velitel amerických sil v Evropě Ben Hodges odhaduje, že se ruská armáda kvůli špatnému velení, ústupům a obrovským lidským ztrátám zhroutí do konce roku.

Experti se shodují, že jestli se fronta rozpadne anebo Ukrajinci zablokují Krym, případně na něj vpadnou, provedou ruské ozbrojené složky nebo oligarchové puč. Donutí Putina k demisi a vyberou svého kandidáta.

Kdo nahradí Putina?

Rusko ale na Ukrajině prohraje, takže Putinova nástupce nebudou vybírat z armády. Nabízí se Nikolaj Patrušev, tajemník Bezpečnostní rady Ruska.

Prigožin vydláždil cestu ke změně režimu. Postavil se totiž stranickému vedení.

Stejně jako Putin začínal jako špion, je zuřivě protiamerický a protizápadní a tahá za nitky ze zákulisí. Jakmile válka skončí neslavně, bude civilista Patrušev hlavním kandidátem, přestože patří k Putinovým nejbližším poradcům.

Čtěte také

Mimo hru není ani dlouholetý Putinův druh a bývalý prezident i premiér Dmitrij Medveděv, píše Francisová. Je mazaný, nesmírně bohatý a svými štvavými a téměř hysterickými tweety si vybudoval pověst zuřivého nacionalisty.

Na rozdíl od ostatních členů Putinova vnitřního kruhu není zločinec, špion ani voják, umí anglicky a je poloviční Ukrajinec.

Dalším úspěšným technokratickým kandidátem je premiér Michail Mišustin, expert na finance, daně a technologie. Jestli Rusko válku prohraje a v zemi nastane hospodářský či společenský chaos, nebude se hodit ani on ani Medveděv.

Čtěte také

V takovém případě by se elity zřejmě semkly kolem nějaké jiné silné osobnosti. Podle odborníka na Rusko Marka Galeottiho by ale výrazný lídr přicházel v úvahu, jen kdyby zavládl chaos.

A náznaky nestability se už objevují. Ruské hospodářství směřuje ke dnu, finanční prostředky docházejí a zemi drží při životě jen vývoz fosilních paliv a zboží hlavně do Číny a Indie, ale za zoufale nízké ceny.

V Rusku přibývá atentátů a sabotáží, objevují se zprávy, že se Putin přepravuje mezi svými třemi rezidencemi speciálním vlakem přes opevněná nádraží. Stejně jako veřejnost i prezidenta velice znepokojilo, když do kremelského vzdušného prostoru nedávno pronikly drony neznámých útočníků.

Začíná změna režimu?

Ať už to s Prigožinem dopadne jakkoli, vydláždil cestu ke změně režimu tím, že se postavil partajní linii. Předložil jinou, která říká, že by Rusko mělo válku ukončit, dokud má náskok.

Podle Prigožina už vlastně vyhrálo, protože „na Ukrajině zlikvidovalo velkou část aktivní mužské populace“, další zastrašilo tak, že utekla do Evropy. Rusko Ukrajině odřízlo přístup do Azovského moře, zabralo značnou část území a vytvořilo pozemní most na Krym. Teď už podle Prigožina zbývá jen jediné – upevnit pozice a udržet je.

Čtěte také

Jeho názor je možná populární ve wagnerovských kasárnách nebo moskevských a petrohradských barech, ale realita je jiná, tvrdí autorka článku. Ukrajina a její spojenci hodlají Rusy vyhnat a také se jim to podaří, protože Rusko je nefunkční a zpustošené nekompetentními politiky.

Každý, kdo nastoupí po Putinovi, bude muset zmírnit či utlumit nacionalistickou a genocidní rétoriku, protože moc Moskvy a budování jejího impéria skončily. Její příští vládce bude nucen uzavřít mír a nabídnout Ukrajině odškodnění za to, co tam Rusko napáchalo, soudí americká novinářka Diane Francisová.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiu, přápravily Gita Zabavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související