Putina by rádi nahradili Prigožin, Kadyrov nebo „Igor Hrozný“ Girkin

5. březen 2023

Ani rok od zahájení invaze na Ukrajinu nemá Vladimir Putin chuť válku ukončit, dokonce ani navzdory vysokým ztrátám a neúspěchům. Sílí tak kritika Rusů, kteří válku vedou. Někteří jsou přesvědčeni, že Putin a jeho armáda nepostupují dost rozhodně a účinně, píše americký server Foreign Policy. Jsou to sice Putinovi spojenci, přesto chtějí získat větší vliv, takže kritizují ruské generály – třebaže jde i o nepřímou kritiku prezidenta, který generály pověřil.

Prigožin prohlásil, že Šojgu a Gerasimov schválně zastavili přísun munice Wagnerově skupině.

Ruskou armádu otevřeně kritizují šéf žoldácké Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, brutální čečenský vládce Ramzan Kadyrov nebo Igor Girkin, kterému se kvůli masakrům bosenských muslimů říká Igor Hrozný a který je rovněž obviňován ze sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou v roce 2014.

Čtěte také

Všechny tři pohání ctižádost. Jejich kritika je ale i odrazem názoru ruských vojenských odborníků, protože Putinova invaze neprobíhá podle plánu.

Prigožin veřejně prohlásil, že ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník hlavního štábu armády Valerij Gerasimov schválně zastavili přísun munice Wagnerově skupině, která bojuje v Bachmutu, a obvinil je z velezrady.

Nařkl ruskou armádu, že si neprávem připisuje zásluhy za vojenský postup u Soledaru, za který se zasloužili jeho wagnerovci a který byl prvním ruským úspěchem po mnoha měsících.

Prigožin

Putin zpočátku spoléhal na profesionály, ale nakonec dal přednost Prigožinovi, který verbuje vojáky ve věznicích. Wagnerova skupina už den po jeho kritice požadovanou munici dostala a ministerstvo obrany se muselo zapřít a veřejně pochválit „odvahu“ Prigožinových bojovníků.

I když je napojení Wagnerovy skupiny na Kreml nesporné, ruský stát je nikdy neuznal.

Prigožin verboval řadu let žoldáky k bojům za ruské zájmy v Sýrii, Libyi a dalších zemích. Podle expertů se ale čím dál víc touží stát významnou osobností, a proto se vyjadřuje jako politik, nikoliv jako soukromý podnikatel. I když je napojení Wagnerovy skupiny na Kreml nesporné, ruský stát Prigožinovy žoldáky nikdy oficiálně neuznal.

I na Ukrajině měli zůstat ve stínu, dodávat na frontu muže jako potravu pro děla a provádět operace, které může Rusko popřít.

Čtěte také

Teď ale Prigožin kritizuje představitele ruského ministerstva obrany a prezentuje se jako horlivý nacionalista, který se snaží chránit čest Ruska a svých mužů.

Podle odborníků má v poslední době pocit, že je nepostradatelný. Chová se jako válečný hrdina, protože ví, že Putin ho potřebuje víc než kdy jindy.

Navíc chce mít větší politický vliv a dostat se do Kremlu. S tím se ale tamější elita nikdy nesmíří. Podle ruského podnikatele a opozičního aktivisty Michaila Chodorkovského to vlivné osobnosti z Putinova okruhu dráždí a znepokojený je i šéf Kremlu.

Kadyrov zabírá ukrajinské továrny

Profesorka ruské politiky na Ruském institutu King‘s College Gulnaz Šarafutdinovová si myslí, že pomyslná soutěž o to, kdo pro vítězství ve válce udělal víc, by mohla některé lidi vynést do popředí jako případné kandidáty na příštího prezidenta.

Čtěte také

Čečenský vůdce Kadyrov se sice nesnaží Putina nahradit, ale zpochybňuje jeho prozíravost a naznačuje, že prezident nemá o ukrajinské realitě přesnou představu. Experti říkají, že tento bývalý povstalec a dnešní ruský spojenec je pro Moskvu nesmírně důležitý.

Kreml posílá na okupovaná ukrajinská území skupiny Čečenců, aby tam pomohli proměnit ukrajinskou státní strukturu na ruskou, ale využívá i Kadyrovových zkušeností s potlačováním vzpurných davů násilnými prostředky.

Podle ruské analytičky z Institutu pro studium války Kateryny Stěpaněnkové jsou hlavní Kadyrovovou motivací obchodní zájmy.

„Chce na okupovaných územích loupit. Máme zprávy, že někteří jeho lidé si v Mariupolu přivlastnili i celé továrny,“ upozorňuje politoložka.

I veterán Girkin

To se nemusí líbit jiným Rusům, například Igoru Girkinovi, ruskému veteránovi a bývalému ministru obrany samozvané Doněcké lidové republiky.

Čtěte také

Připisuje si zásluhy za ruskou anexi Krymu a tvrdí, že dobývání poloostrova v roce 2014 zahájil jeho útok na ukrajinský Slovjansk.

I on kritizuje Putina – naposledy jeho prosincové prohlášení, že průběh „speciální vojenské operace“ je stabilní. Girkin je podle expertů přesvědčen, že Putin měl vyhlásit všeobecnou mobilizaci.

Kdokoli z těchto mužů a Putinových kritiků jednou „záhadně zmizet“. Kritika ministra obrany nebo náčelníka hlavního štábu se ale zatím nepovažuje za hrdelní zločin, pokud ji vysloví někdo, komu prezident naslouchá. I tak ale tyto výroky ukazují, že vnitřní boj mezi ruskou elitou kvůli neúspěchům ruské armády na bojišti sílí.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související