Vypukl boj o sesazení Putina? Nahradit by ho chtěli Prigožin a Kadyrov, uvažuje komentátor Dvořák

3. listopad 2022

„Vlivný ruský oligarcha Jevgenij Prigožin kdysi opravdu byl šéfem noblesní petrohradské restaurace, kam Vladimir Putin rád chodil, postupně se stal dodavatelem potravin pro ruskou armádu, školy a tak dál. Teď je v tandemu s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem, hlavním kritikem ruské generality a jejího počínání na Ukrajině,“ vysvětluje zahraničně-politický komentátor Libor Dvořák.

„Také se teď hodně mluví o tom, že Prigožin se najednou stává téměř až autonomní nezávislou politickou figurou, a to přestože to původně nikdo neočekával. A bude velmi zajímavé, co se bude dít dál.“

Čtěte také

„Nemám příliš rád spekulace o Putinově chatrném zdraví, ale kdyby se náhodou potvrdily, mohlo by se stát, že by právě Prigožin s Kadyrovem mohli být těmi, kteří by ho z ničeho nic mohli v čele ruského státu nahradit. Není to příliš pravděpodobné, ale stát by se to mohlo,“ uvažuje Dvořák.

Ivana Milenkovičová ze zahraniční redakce Českého rozhlasu přidává informaci, podle které „vypukl vnitřní boj mezi kruhy okolo vlivného podnikatele Prigožina a ministerstvem obrany. Prigožin se snaží na něj napojené struktury prezentovat, jako že jsou efektivnější než regulérní armáda.“

Hovoří tak o takzvaných vagnerovcích. „To jsou jednotky, které vznikly v roce 2014 během anexe Krymu a Donbasu. Velí jim plukovník Zubkov, ale vagnerovci vznikli právě péčí Prigožina,“ vysvětluje Dvořák.

Impulzem ke vzpouře bylo to, že tito vojáci nedostali avizované výplaty, které mobilizovaným slíbil Kreml.
Ivana Milenkovičová

„Jak upozornili někteří nezávislí ruští novináři: na jednom z hojně sdílených videí z počátku mobilizace, kde byly možná stovky odvedenců se zbraněmi ve vlacích, které Kreml údajně nechalstát uprostřed ničeho –, se při bližším zkoumání videa ukázalo, že přinejmenším jeden z těch mužů měl na sobě insignie vagnerovců,“ přidává Milenkovičová.

Vzpoura v Povolží

Kromě špatných podmínek a chybějícího výcviku si někteří nově mobilizovaní ruští vojáci stěžují i na to, že nedostávají slíbené výplaty od státu. V Povolží kvůli tomu v jednom z více výcvikových center dokonce vypukla vzpoura.

Zveřejněná část dekretu o mobilizaci neoperuje s tím, kolik lidí by mělo dostat povolávací rozkaz ani jak dlouho bude mobilizace trvat.
Ivana Milenkovičová

„Všechno nasvědčuje tomu, že se místní úřady rozhodly spíš než vzpouru tak bojkot výcviku potlačit silou. Ve středu se objevily i informace, podle kterých měla na místě zasahovat Národní garda, zvláštní jednotky OMON, a že některé účastníky vzpoury snad i zatkli.“

Bouřit se měli členové ruského malého národu, kteří si říkají Čuvaši. „Impulzem ke vzpouře bylo to, že tito vojáci nedostali avizované výplaty, které mobilizovaným slíbil Kreml – v přepočtu by mělo jít o téměř 80 tisíc korun měsíčně,“ popisuje redaktorka.

Čtěte také

A dodává i další dohady o ukončení mobilizace, protože ta podle dekretu Putina zatím neskončila a fakticky nic nebrání tomu, aby dál pokračovala.

„Dodám, že zveřejněná část prezidentského dekretu o mobilizaci vůbec neoperuje s tím, kolik lidí by mělo dostat povolávací rozkaz ani jak dlouho bude mobilizace trvat. Dekret obsahuje i jeden utajovaný bod, o kterém už dřív s odkazem na zdroje v prezidentské administrativě informovala ruská exilová média, který má údajně zmiňovat až 1,2 milionu mobilizovaných, a to na místo hranice 300 tisíc vojáků, o kterých mluvil ministr obrany Šojgu,“ uzavírá redaktorka.

Celý rozhovor najdete v audiu, ptá se Jan Burda.

autoři: Jan Burda , Libor Dvořák , Ivana Milenkovičová , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.