Bezpečnostní analytik Michal Smetana: Částečná mobilizace dokončena? Rusko má problémy s vybavením, technikou i velením

3. listopad 2022

Jaké dopady bude mít ruská mobilizace pro ukrajinské obyvatelstvo a frontové linie na Ukrajině? Co stojí za vojenskou spoluprací mezi Kremlem a Íránem? Poslechněte si v záznamu pořadu Jak to vidí… Pohledy známých osobností na věci kolem nás. 

Rusko oznámilo dokončení částečné mobilizace, jak se to projeví na frontě? „Jsou problémy s vybavením, technikou i velením,“ komentuje aktuální situaci expert na mezinárodní bezpečnost Michal Smetana. Zároveň dodává, že se jedná o velkou masu lidí a díky tomu mohou Rusové stabilizovat své obranné linie. 

Snaha vyčerpat Ukrajinu ekonomicky 

„Ukrajina bude dál pokračovat ve své protiofenzivě.“ Smetana v pořadu Jak to vidí... odhaduje, že Rusko bude úspěšně držet anektovaná území minimálně v tom rozsahu jako doteď. Vývoj v nejbližších týdnech a měsících ovlivní i přicházející zima.

Čtěte také

„Rusko bude postupně ničit ukrajinskou infrastrukturu, což bude mít celou řadu důsledků. Je to psychologický nátlak, který bude mít dopad na ukrajinské obyvatelstvo,“ upozorňuje Smetana. Ukrajina bude vyčerpaná ekonomicky.“

Ukrajinci bojují dál na dvou frontách

Jakou reakci lze očekávat od Ukrajiny? „Strategií je pokračovat v ofenzivách na dvou frontách,“ vysvětluje bezpečnostní analytik. Konkrétními kroky by měla být snaha osvobodit západní břeh Dněpru. „Což je ale velmi náročné,“ míní Smetana.

„Jsou tam relativně kvalitní jednotky s velkým počtem ruských vojáků.“ Další snahou Ukrajinců bude podle analytika snažit se o další ofenzivy na východě země. „Každý den tam probíhají bitvy o jednotlivé vesnice a města.“

Spustit audio

Související