Libor Dvořák: Putin po roce války

7. leden 2023

Čeho se tedy v uplynulém roce domohl tento skromný „otrok na galéře“ (jak sám sebe před lety označil) pro plný zdar, další rozvoj a skutečné zájmy Ruska? Podle publicisty Andreje Malgina pro něj byl rok 2022 zkarikovanou apoteózou, závěrečným akordem (kéž by!) jeho mnohaleté vlády nad největším státem světa. Protože to, čeho dosáhl, rozhodně dosáhnout nehodlal a nechtěl.

Čtěte také

Velmi trefně popisuje prezidentovy pseudostátnické výkony slavný současný ruský autor mrazivých dystopických příběhů (z nichž jako by Putin co chvíli vykukoval) Dmitrij Gluchovskij: „Proměna Ukrajiny v Antirusko, rozmach rusofobie po celém světě a rozšíření NATO jsou jednoznačně zásluhou Putinovou. Ten ve jménu realizace těchto absurdních a původně nepravděpodobných fenoménů vynaložil neuvěřitelné úsilí.“ Ke Gluchovského definici jen dodejme, že současný ruský prezident během necelého roku dosáhl přesně toho, s čím naopak hodlal skoncovat.

Co bude bez slibu stability?

Putinovo totální fiasko takříkajíc navenek je (trochu paradoxně vyjma Rusů samotných) ve světě zcela jasné. Jak se mu ale daří směrem do své propagandistickými médii nestoudně zcela zmanipulované vlasti?

Čtěte také

Až doposud platila nepsaná dohoda mezi prezidentem a celou společností: bezuzdná korupce výměnou za stabilitu, absence demokracie výměnou za stabilitu, okleštění občanských práv výměnou za stabilitu. 

Co se ale stane, když pojem stabilita z této nepsané dohody odstraníme? Skutečný fundament putinismu, tedy pokorně mlčící obyvatelstvo, začne nahlodávat a leptat stále neodbytnější a dotěrnější nestabilita. V jistém okamžiku se pak ukáže, že dál už ti zpohlavkovaní mlčet nebudou.

Padne prvně Putin nebo Rusko?

Před úřednickými poskoky režimu v regionech tak vyvstane otázka: mají utonout společně s celou lodí, anebo naskákat do záchranných člunů a co nejrychleji veslovat pryč? A ještě něco: kdo se zhroutí rychleji – Putin, anebo Rusko?

Tady se podle již citovaného Andreje Malgina dá souhlasit s předsedou dolní komory ruského parlamentu Vjačeslavem Volodinem – zhroutí se společně. Protože přinejmenším toto Rusko a Putin jedno jsou.

Libor Dvořák

Zbývá tedy otázka poslední: A co bude dál? V zásadě se rýsují dvě řešení – buď přijde věrná odlika gosudara Vladimira a s ní i podobný staronový stát, anebo se moci po dlouhé době ujme někdo alespoň relativně normálnější, dejme tomu typu moskevského primátora Sergeje Sobjanina či ekonomů Germana Grefa nebo Alexeje Kudrina. První varianta je ale želbohu podstatně pravděpodobnější.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio