Po roce války leží budoucnost Ruska v ukrajinských rukou. A Putin stále sní, že je carem ve válce

Hlavní novinou skoro dvouhodinového úterního projevu Vladimira Putina nebylo pozastavení ruské účasti na smlouvě Nový START. Moc to neznamená, snad kromě ponížení jejího ruského signatáře, bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva. Teď, když si Rusko myslí, že je ve válce s „kolektivním Západem“, neměla by se přeceňovat jeho ochota k dodržování dřívějších dohod, soudí komentátor agentury Bloomberg Leonid Beršidskij.

Nový podcast

Rok ve válce

Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické hovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

Rok ve válce
Přehrát

Putin musel nějak připomenout, že Rusko je jaderná velmoc, a zvolil relativně nevýhrůžný způsob. Hlavní zprávou jeho projevu je však implicitní oznámení, že válka na Ukrajině hned tak neskončí a Rusové se s ní musí naučit žít – podle šéfa Kremlu zejména proto, že to nabízí ekonomickou příležitost, která je důležitější než nezbytné oběti.

Rusko neumí vybřednout z neštěstí, které si samo způsobilo.

To, že se Putin po roce ruské agrese na Ukrajině rozhodl sdělit právě to, ukazuje, že nemá tušení, jak Rusko zvítězí. Protože lepší možnost nemá, chtěl dát najevo, že mu dlouhá válka nevadí, domnívá se Beršidskij.

Čtěte také

Den před projevem poslal Rusům i světu Putinův jediný věrohodný domácí odpůrce Alexej Navalnyj řadu tweetů. Jeho zprávy vycházejí z jistoty, že Rusko válku prohraje. Ale stejně jako Putin nevidí cestu k vítězství, nechápe Navalnyj ano to, jak by mohli prohrát.

Rozdílné zprávy o stavu země tak teď popisují stát, který uvízl mezi vítězstvím a porážkou, kolektivní vinou a kolektivním vzdorem a ekonomickým modelem podle západních vzorů a rostoucí závislostí na Číně. Putinovo Rusko zkrátka neumí vybřednout z neštěstí, které si samo způsobilo.

K nelibosti nacionalistických komentátorů jako je Igor Girkin zvaný Strelkov, který patřil k iniciátorům války z roku 2014, se Putin vůbec nezmínil o ruských vojenských neúspěších.

„Ani slovo o chybách nebo lidech, kteří jsou za ně odpovědní,“ postěžoval si na platformě Telegram a dodal, že takový projev nestojí za to poslouchat.

Putin nevyhlásil ani další mobilizaci

Strelkova a jemu podobné Putin zklamal i tím, že nevyhlásil další mobilizaci a neoznámil přechod od mírové a relativně tržně orientované ekonomiky k takové, která by upřednostňovala vojenské cíle.

Putinův sen, že je carem ve válce, ale bude neudržitelný ve chvíli prohry.

Podle Putina však právě to zničilo Sovětský svaz, a proto se Rusko touto cestou nevydá. Bude raději motivovat soukromé podniky, aby investovaly do technologicky náročných oblastí postižených západními sankcemi.

Čtěte také

Prezident má za to, že pro ruské podnikatele se s odchodem západních konkurentů otevřelo nespočetné množství mezer na trhu a vláda jim nabízí pomoc ve formě laciných zdrojů.

Putin neopomněl zmínit, že se ruský vzdělávací systém přestává řídit evropskými normami, a to proto, aby zajistil pracovní síly k soběstačnému hospodářství.

To, že věnoval tolik času otázkám, které s válkou nesouvisejí, mělo podle Beršidského vytvořit dojem, že se nic neděje. Nebyl to projev pro dobu nouze a ti, kdo ho psali, se ani neobtěžovali předstírat, že je měl být nevšední.

Po roce války leží budoucnost Ruska v ukrajinských rukou.

Putin se nedotknul ani náznakem mírového řešení, nezmínil se o chystaném mírovém návrhu Číny, přestože jeho obsah už nejspíš znal. Naopak naznačil, že to, co se děje, se mu vlastně líbí, i když to zní šíleně.

Rusko izolované od Západu, soustředěné na soběstačnost a dobytí takzvaných „historických území“, kde se s nespokojenci jedná jako se zrádci a armáda je v neustálé pohotovosti, je zemí, které chtěl Putin zřejmě vládnout už dávno.

Čtěte také

Jeho sen, že je carem ve válce bude neudržitelný ve chvíli prohry, varuje komentátor. Navíc si zřejmě ukrajinské vítězství vůbec nepřipouští a pevně věří ve velikostní převahu Ruska i pověstnou trpělivost lidu.

Patnáctibodové prohlášení Navalného naopak vyzývá k rychlému ukončení války – přesněji k rychlé ruské kapitulaci.

Jak píše, „kombinace agresivního válčení, korupce, neschopných generálů, slabé ekonomiky a na druhé straně hrdinství a vysoké motivace obránců může skončit jedině porážkou“. Opoziční lídr má za to, že čím rychleji válka skončí, tím dřív se Rusko může „odrazit ode dna“.

Navalnyj v podstatě říká to, co by chtěl Západ slyšet od ruského prezidenta. Jenže on jím není. Je to politický vězeň, který může získat svobodu až když Rusko prohraje a Putin přijde o moc.

Není proto divu, že o porážce sní a obhajuje i navrácení Krymu Ukrajině, což se na svobodě zdráhal. Jeho nápady pak postrádají realistickou cestu k porážce.

Je pouze na Ukrajincích, aby ji Rusku přivodili – z pohledu Putina pak vyčerpali své síly v nekonečné opotřebovací válce. V obou případech ale leží budoucnost Ruska v ukrajinských rukou, a to je neočekávaný výsledek roku nejkrvavějších bojů, jaké toto století zažilo, uzavírá komentátor

Celý svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Gita Zbavitelová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související