Přežijí nás poslední dinosauři na Zemi?

15. červenec 2023

Ptáci jsou jediní dinosauři, kteří zůstali na naší planetě po hromadném vymírání na konci křídy. Ovšem s člověkem to nikdy neměli jednoduché. Nikdy pro něj nepředstavovali hlavní zdroj obživy, přesto je lovil a vybíjel, zároveň některé z nich – především sokoly a sovy – povýšil do role ptáků nadpřirozených až posvátných. Ptáci s námi přežili až do 21. století a dokáží stále snášet všechny ústrky, které jim připravujeme.

Čtěte také

Bereme jim přirozené prostředí, připravujeme je o vodu i o hnízdiště. A jen stěží to může kompenzovat fakt, že jsme jim připravili hned dvojí mezinárodní oslavu.

Protože 1. duben je už od roku 1906 Mezinárodním dnem ptactva a 5. červen je od roku 1984 Mezinárodním dnem ptačího zpěvu.

Ptáci by ovšem namísto oslav byi určitě raději, kdybychom se k nim chovali ohleduplněji.

Co je v současnosti trápí nejvíc, proč se lépe přizpůsobují špatným podmínkám krkavcovití a hůře polní ptáci? Žije se lépe ptákům ve městech, nebo na venkově a který opeřenec má šanci stát se národním ptákem?

Natura se s Markétou Ševčíkovou a ornitologem Zdeňkem Vermouzkem, odborníkem na sovy Martinem Šálkem a odborníkem na sokoly Václavem Sojkou vypraví na tři místa v republice a zjistí, jak se tam ptákům žije. (Repríza.)

Spustit audio

Související