Včely a ptáci zlepšují sklizeň kávy. Bez nich by úroda klesla o čtvrtinu

21. květen 2022

Kdyby na kávovníkových plantážích nespolupracovali včely a ptáci, pěstitelé by měli o čtvrtinu horší úrodu. To plyne ze studie na třiceti pokusných farmách v Kostarice a USA. Práce vyšla v odborném časopise PNAS.

Čtěte také

Efekt ochrany přírody se v některých případech dá přepočítat na peníze. Spolupráce ptáků a včel zlepšuje vzhled, kvalitu a tedy i cenu kávy.  

Vědci vyčíslili pozitivní efekt včel jako opylovačů, ale hlavně účinek souhry mezi ptáky a hmyzem. Vyšlo jim, že bez této spolupráce by ztráceli v průměru 1066 dolarů za hektar.

„Ekosystémové služby nám příroda poskytuje zadarmo,“ upozorňuje entomolog Jan Šobotník.  

Propočítané ztráty

„Bezděčně to farmáře nutí k něčemu, co je prospěšné pro ochranu přírody,“ podotýká jeho profesní kolega David Král. 

„Květy jsou lépe opylované, a zároveň nejsou poškozené škůdci, protože ty sežerou ptáci,“ popisuje vědec. 

Čtěte také

I když ptáci nesezobnou škůdce, což může například lýkožrout, opylovačům květy méně voní, jsou pro ně méně atraktivní.

Menší farmy

„Farmy je třeba budovat tak, aby byly menší a daleko od sebe, a mezi ně udělat biokoridory nutné pro přežívání ptáků i včel,“ radí David Král.

Čtěte také

Upozorňuje také, že část ptáků by měla hnízdit jinde než přímo v plantážích.          

Poslechněte si celou Laboratoř o vlivu pesticidů na rozmnožování včel, vzácných opylovačích a významu spolupráce včel a ptáků pro pěstování kávy.Debatují entomologové Jan Šobotník a David Král a herec a pedagog Ondřej Kepka. Moderuje Martina Mašková.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.