Přehled povinností podnikatelů na jednom místě? Nepřehledné a protiústavní, nesouhlasí Dienstbier

5. říjen 2017

Měl by vzniknout Právní elektronický systém (PES) s přehledem povinností, které pro podnikatele vyplývají z právních předpisů? Počítá s tím sněmovní návrh zákona, který míří do Senátu. Úřady by například směly trestat podnikatele jen za porušení povinností uvedených v přehledu. „Když stát na podnikatele přenáší celou řadu nových povinností, měl by je o tom přehledně informovat. Regulace podnikání je enormní a zátěž narůstá. Ani úřady a ministerstva nejsou schopné dát podnikatelům přesný popis jejich povinností,“ tvrdí poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Z bezplatného informačního systému by se podnikatel dozvěděl, jaké povinnosti na něm stát v daném kalendářním roce vyžaduje. „Návrh podepsali zástupci všech poslaneckých klubů. Včetně předsedy klubu ČSSD Romana Sklenáka, který se k tomu najednou nezná,“ připomíná.

Zákon Sněmovnou prošel navzdory negativnímu stanovisku ministerstev a kritice ze strany vlády. Návrh prý představuje podstatný zásah do principů právního státu a podnikatele neoprávněně zvýhodňuje tím, že jim poskytuje komfortnější přístup k jejich povinnostem. Ve středu pak návrh doporučily zamítnout i senátní hospodářský a ústavně-právní výbor.


V praxi to bude vést k tomu, že se zákon bude stejnými slovy přepisovat ještě jednou do přílohy, aby nedošlo k rozporům. Nepovede to k přehlednosti, ale k velkým zmatkům.Jiří Dienstbier

Jedním z kritiků zákona je i senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. „Právní předpisy jistě mají být jednoznačné a srozumitelné pro jejich adresáty. Způsob zvolený v navrhovaném zákoně je nešťastný. Existují v něm nejméně čtyři vážné ústavní výhrady, a navíc si myslím, že by podnikatelům nepřinesl žádné zlepšení,“ upozorňuje.

Zákonem stanovené povinnosti by se totiž ještě jednou měly objevit v jeho příloze, což podle Dienstbiera přináší riziko rozporu mezi zákonem a přílohou, pokud se někdo pokusí popsat danou povinnost jinými slovy, takzvaně přehledněji.

„Vidím to jako účelové tvrzení. Složité by to bylo pro úředníky, kteří by skutečně museli popsat povinnosti, které se podnikatelů týkají. Z mého pohledu má stát sloužit občanům,“ oponuje Plíšek, který kandiduje ve sněmovních volbách.

Připouští, že v Senátu zákon s největší pravděpodobností neprojde, myšlenku ale hodlá i nadále prosazovat. „Pokud budou připomínky senátorů racionální, předkladatelé se z nich jistě poučí a po volbách zákon předloží znovu,“ uzavírá.

autor: rkr
Spustit audio