Pračlověk měl podobné problémy se zuby, jaké má současná populace. Včetně zubních kazů

7. březen 2018

Zubní kaz provází lidstvo odnepaměti. Kromě kazů samotných však chrup pračlověka ohrožovala hlavně abraze, tedy ztráta zubních tkání mechanickým obrušováním. Píše o tom vědecký portál Conversation. Co všechno ovlivňuje kazivost zubů dnes a jak nám pomáhají se zubní hygienou moderní technologie?

Větším problémem než zubní kazy bylo u našich předků obrušování zubů. Jak vysvětluje Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory, souviselo to především se stravou, kterou se lidé tehdy živili:

„Bylo to známo až do středověku. Souviselo to s tím, že ve stravě byla spousta věcí, které obrušovaly zuby – typicky třeba nekvalitní mouka. Chudí lidé měli v mouce spoustu prachu, a ten při jídle zuby obrušoval. Zuby se postupně snižovaly a bralo se jako nevyhnutelné, že jsou ve vyšším věku dramaticky zkrácené.“

Na druhou stranu, právě proto, že se lidem zuby více obrušovaly, netvořily se jim tak často kazy. „Když jedli v pravěku hodně masitou stravu nebo neuvařenou zeleninu, tak bylo kazů relativně málo, protože se to tím obrušovalo. Jakmile je víc obilovin, nebo něco, co může ulpívat zejména v oblasti krčku, a nikdo to nečistil, tak se to tam logicky kazilo,“ dodává Šmucler.

Ve Švýcarsku zubní kaz vymizel

Logo

Britští antropologové, kteří výzkum prováděli, teď přišli s tím, že dnes si může člověk přivodit podobné problémy, pokud si zuby čistí příliš agresivně

Péče o zuby je dnes ve srovnání s pravěkem pochopitelně diametrálně odlišná. Kromě základních pomůcek, tedy kartáčku a zubní pasty, jsou tu třeba ještě speciální kartáčky na mezizubní prostory. Podle Romana Šmuclera si samotným čistěním zubů člověk nijak ublížit nemůže. Riziková je ale podle něj snaha o pravidelné bělení zubů.

Kdo ale ovládá správnou techniku čistění, má vyhráno. Dobré je taky si zpočátku čistit zuby bez pasty, protože její chuť a vůně vytváří umělý pocit dobře vyčištěných zubů.

„Správnou techniku se u nás děti na školách neučí. Třeba ve Švýcarsku se to učí a prakticky tam zubní kaz vymizel,“ konstatuje Šmucler. Mnoho lidí dnes využívá také nejrůznější moderní aplikace, například instruktážní videa v chytrých telefonech. A i samotní výrobci pomůcky na čištění zubů stále zdokonalují.

autoři: anr , jpr
Spustit audio