Pozor na chobotnice. Vědci varují před novou chovatelskou módou
Vědci důrazně varují před chovem chobotnic, který se stává módou. Píše o tom server Sciencealert, podle kterého se takové ovce nebo krávy zřejmě dokážou adaptovat na život na farmách, chobotnice by ale prý neměla být chována vůbec – a to nejen kvůli své inteligenci, ale i kvůli dopadům takových chovů na životní prostředí.
Světová poptávka po chobotnicích roste, loni byly dodávky slabší a ceny rostly. V řadě zemí světa proto pokračují snahy o budování farem a také o genové modifikace, které by umožnily rychlejší růst akvakultury, v níž se hlavonožci chovají.
Čtěte také
Čtěte také
To ale může mít negativní dopady na životní prostředí. V nejnovějším vydání časopisu Issues in Science and Technology o nich píšou ekologové, filozofové i psychiatři. Příkladem může být znečištění vody dusíkem a fosforem z živočišného odpadu, šíření nemocí a ztráta místa pro život.
Největší obavy autoři článku spojují s jídelníčkem chovaných chobotnic. Ty jsou masožravé, potřebují čerpat z potravy rybí protein a olej. Larvy se živí živým planktonem. Farmy tak vytvářejí další tlak na ryby i na bezobratlé, kterými se živí.
Server Science Alert připomíná, že chobotnice jsou inteligentní zvířata. Dokážou řešit problémy a do nádrží se jim dávají hračky, aby se nenudily. Umí otevřít sklenici, poznat konkrétního člověka, pamatují si hádanky, které dostaly, a když už mají všeho dost, dokážou z akvária utéct.
Chovatelům zatím dělá velké potíže už jen farmy rozjet a udržet mláďata naživu do dospělosti. To se ale s pokrokem technologií může změnit. Průlom v uplynulé dekádě ohlásilo Mexiko a například jistý japonský výrobce mořské stravy oznámil v roce 2017, že se jeho chobotnice úspěšně vylíhly. Firmy odhadují, že s nimi můžou jít na trh už tento rok.
Vědci doufají, že pokud se tak stane, společnost pochopí, co by to znamenalo pro zacházení se zvířaty a pro životní prostředí. Vládám, soukromým firmám i akademikům vědci doporučují, aby ihned zastavili investice do chovu chobotnic a zaměřili se spíš na udržitelnou a ohleduplnou produkci potravin, dodává server Science Alert.
Související
-
Krabi nebo chobotnice můžou bez kyslíku dočasně oslepnout, zrak ale nahradí jinými smysly
O drobných rybkách korálových útesů, dočasné slepotě a vlivu teploty na mozek debatují zoologové Zuzana Musilová a Pavel Stopka, herec a režisér Lumír Olšovský.
-
O mateřském centru chobotnic na dně oceánu, o mořské řase v barvách drahokamu
Z festivalu AFO Olomouc také o pestrém jídelníčku mořských červů. Debatují Adam Petrusek, Jan Pačes, Lenka Kočišová, Lukáš Burian. Moderuje Martina Mašková.
-
Obří chobotnice může dosáhnout mimořádných rozměrů
Mezi rybáři se vyprávějí různé příběhy o obřím mořském monstru - krakenovi. Ten prý dokázal napadnout námořníky přímo na palubě jejich lodi a stáhnout je svými chap...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://plus.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://plus.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.