Vědci varují před průmyslovým chovem chobotnic. Na farmách trpí tak, že pojídají vlastní chapadla

15. červenec 2019

Celosvětově rostoucí poptávka po chobotnicích urychluje vývoj chobotnicových farem. Jejich chov ale není ekologicky udržitelný. Navíc jsou chobotnice příliš inteligentní. Z nudy bude docházet ke kanibalismu a sebepoškozování. Řada světových odborníků vydala výzvu, aby podnikatelé od plánů na velkochov chobotnic upustili.

Lov chobotnic na volném moři je časově velmi náročný a pracný. Naopak průmyslový chov je ekonomicky velmi výhodný. Chobotnice rostou rychle, množí se rychle a dožívají se v průměru tří až pěti let.

Krabi nebo chobotnice můžou bez kyslíku dočasně oslepnout, zrak ale nahradí jinými smysly

Krab

Oceánografové ze kalifornského San Diega zkoumali dočasnou ztrátu zraku u mořských bezobratlých. Studovali ji na olihních, chobotnicích a krabech. Důvodem je nízký obsah kyslíku v moři. Když jeho hladina opět stoupla, zrak se jim většinou vrátil.

Jak uvedl časopis The Fish Site, v celosvětovém průměru jich každý člověk sní zhruba půl kila ročně. S rostoucí světovou poptávkou po chobotnicích proto přicházejí firmy s plány na masový chov. Vědci ale varují, že chobotnice jsou velmi inteligentní a na farmách budou trpět.

Hračky v akváriích

Inteligence chobotnic, sépií a olihní, bývá přirovnávána k úrovni myší nebo delfínů. Chobotnice chované v akváriích potřebují hodně podnětů a příležitosti k tomu, aby prozkoumávaly nebo měnily své okolí. Chovatelé jim proto do akvárií přidávají různé hračky.

Chobotnice zvládají otevřít zavařovací sklenici, posouvat skleněné bariéry v akváriu nebo z něj dokonce utéct. Umí od sebe odlišit jednotlivé lidi, luštit logické hádanky nebo přelstít žraloka. Řadí se do skupiny bezobratlých, vedle hmyzu nebo plžů a mlžů, ale díky velice dobře rozvinuté nervové soustavě mají dobrou krátkodobou i dlouhodobou paměť.

Sépiím se zdají sny

Mořský biolog Roger Hanlon připomněl na svém nedávném vystoupení v TedX Talk, že chobotnice mají díky paměti i výbornou schopnost prostorové orientace. Když vědci zkoumají chobotnice na mořském dně, potápěčům zpravidla hrozí dezorientace, ale chobotnice vždycky najde cestu do svého úkrytu.

V oceánech chováme pro naši potřebu přes 550 druhů

Sépiím se dokonce zdají sny. Při spánku procházejí takzvanou REM fází, při které se třídí vzpomínky.

Pokud chobotnice nebudou mít dostatek stimulů, budou pravděpodobně hodně trpět a nejspíš budou hynout před dosažením dospělosti. Server Ekolist.cz zmiňuje, že u chobotnic chovaných v zajetí dochází kvůli frustraci ke kanibalismu nebo k tomu, že pojídají vlastní chapadla.

Není fér dělat z chobotnic vegetariány

Chobotnicové farmy budou navíc ekologicky neudržitelné. Chobotnice jsou masožravci a neobejdou se bez rybích bílkovin a tuků. Larvy chobotnic zas žerou živý zooplankton. Chovatelé tak budou závislí na dodávkách živých ryb, přitom už dnes třetina produkce rybolovu slouží jako potrava pro další živočichy a mořští ekologové stále častěji upozorňují na to, že některé oblasti světových oceánů už jsou přelovené.

Existují pokusy vytvořit krmnou směs pro masožravé mořské tvory z rostlin, ale pro chobotnice to zatím není vhodné. Ekoložka Jennifer Jacquet z Newyorské univerzity pro server The Fish Site navíc podotýká, že pokud my chceme jíst maso, není to důvod, abychom jiné masožravé tvory kvůli tomu nutili stát se vegetariány.

autoři: Ondřej Novák , kr | zdroj: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související