Podzim 1954 v rozhlasovém vysílání: S radostí k volbám a do fronty na maso

18. říjen 2024

Přesně 97,89 procent hlasů – tolik získala v československých „volbách“ v listopadu 1954 jediná komunistickou stranou povolená kandidátka. Je to hodně? Daleko zajímavější je údaj, kolik lidí hlasovalo proti. I o tom se bude hovořit v pořadu Archiv Plus věnovaném událostem podzimu 1954.

Volby do poslanecké sněmovny – tehdejším slovníkem Národního shromáždění – byly pro komunistické vedení státu klíčovou událostí druhé poloviny roku 1954. Byly to volby se vším všudy, co si s nimi spojujeme i dnes.

Čtěte také

Rozhlas vysílal jakési předvolební spoty na podporu jediné kandidátky, v archivu se dochoval projev loutkáře Josefa Skupy. Šéf komunistické strany Antonín Novotný apeloval na pečlivou přípravu voleb.

Před volebními místnostmi nesměli chybět dechové kapely nebo pionýři s nacvičeným programem, soubory lidové tvořivosti s tanečním vystoupením. „Volební den má být radostný,“ vysvětloval Novotný na aktivu komunistických tajemníků tři týdny před volbami.

Nedostatky a bílé lístky

Uvážíme-li, co všechno vedení komunistické strany dělalo pro jednoznačný výsledek voleb, není tak zajímavý počet lidí, kteří pro onu jedinou kandidátku hlasovali, jako počet těch, kteří hlasovali proti.

Čtěte také

V listopadu 1954 to bylo mimochodem možné naposledy: tehdy ještě existovaly takzvané „bílé lístky“, kterými mohli dát voliči najevo nesouhlas. Bylo jich odevzdáno téměř 200 tisíc.

„To je tehdy počet voličů odpovídající Plzni,“ upozorňuje historik Zdeněk Doskočil, který v pořadu Archiv Plus komentuje ukázky z dobového rozhlasového vysílání z podzimu 1954.

Dojde také na neúnavného komentátora Zdeňka Nejedlého, který svérázným způsobem vysvětlil posluchačům rozhlasu, proč nemá smysl připomínat si 28. říjen 1918. Slovo dostane také prezident Antonín Zápotocký.

Čtěte také

Na své si tentokrát v Archivu Plus přijdou i milovníci „lehčího“ žánru – v rozhlasovém archivu se dochovalo několik hodin ze silvestrovského vysílání z 31. prosince 1954, ve kterém Miroslav Horníček přečetl mimořádně vtipnou povídku Vratislava Blažka. Ten v duchu komunální satiry „tepal“ do nedostatků v zásobování maloobchodu.

Byl to problém, což ostatně přiznával v projevech i Antonín Novotný. Chyběly základní potraviny, průmyslové zboží bylo nedostatkové stále – a pořád se ještě domácnostem omezovaly dodávky elektrické energie, protože jí bylo málo a přednost měly velké podniky. I takový byl podzim 1954.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související