Petr Šabata: Snižovat dluh, nebo modernizovat Česko? Petr Fiala řeší kvadraturu kruhu

15. listopad 2021

Je nanejvýš správné, že vznikající vláda Petra Fialy (ODS) má na prvním místě ve svých plánech zapsanou stabilizaci veřejných financí. Po rozhazovačné éře Andreje Babiše (ANO) je čas začít se chovat rozpočtově odpovědně. Ekonomové ale upozorňují, že v programové části koaliční smlouvy není rovnováha mezi plánovanými výdaji a náměty na šetření. Můžeme dokonce rovnou říct, že tam zeje hluboká propast.

Takže kabinet Petra Fialy bude buď rychle snižovat dluh, nebo se pokusí naplnit své reformní plány. Obojí zároveň nepůjde.

Čtěte také

Stát bude potřebovat desítky miliard například na snížení sociálního pojištění pro zaměstnavatele, na valorizaci plateb za státní zdravotní pojištěnce, na snížení DPH na ekologické výrobky, na zvýšení rozpočtu na kulturu, navýšení výdajů na vzdělávání až na 5,2 procenta HDP a na obranu na 2 procenta, jak zní závazek vůči NATO, na snížení DPH u výstavby či rekonstrukcí bytů a domů, kvůli financování penzijní reformy, digitalizace a třeba i na podporu dobrovolných hasičů. Desítky a desítky dalších položek vypadají většinou rozumně, protože napravují chyby dosavadního vládnutí.

Jenže program vlastně říká, že budoucí kabinet chce řešit kvadraturu kruhu: reformovat, a přitom nezvyšovat daňové zatížení, snížit schodek státního rozpočtu na 3 procenta HDP z letošních zhruba 7 procent.

Skutečná pomoc potřebným

Připomeňme, že kabinet Petra Fialy bude vládnout v krizi – covidové, na trhu s energiemi i s bydlením, v čase vysoké inflace a nejistého ekonomického vývoje.

Čtěte také

Nejpozději v programovém prohlášení by tedy měly koaliční strany vysvětlit konkrétně a logicky, jak chtějí své záměry financovat, a upřesnit, jak si představují ono „rozumné hospodaření státu“.

Jestli chtějí snižovat zadlužení rychleji, než měla v plánu ministryně financí Alena Schillerová (ANO) – a vzdát některé zásadní změny, protože na ně nebudou mít, nebo reformovat, reformovat a reformovat a smířit se s dluhem třeba kolem 50 procent HDP.

Letos to má být 43 procent, příští rok víc, maastrichtská kritéria, k nimž se koalice hlásí, mají strop 60 procent HDP a covidový průměr EU je nyní na 90 procentech.

Vtip a mistrovství vládnutí není v pouhém šetření. S nadsázkou řečeno – nezáleží na tom, kolik bude kabinet Petra Fialy v příštích čtyřech letech utrácet, ale co za ty peníze občanům pořídí. Tedy jestli opravdu výrazně zlepší vzdělávání, státní správu a prostředí pro podnikání. Jestli zvládne digitalizaci a zelenou proměnu ekonomiky. Zda bude léčit rozdělenou zemi s velkými nerovnostmi nejen pěknými slovy, ale i skutečnou pomocí potřebným.

Petr Šabata, šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

Nejen občané, ale i ty pověstné trestající finanční trhy rozumí strategii, v níž se vyšší zadlužení ruku v ruce s věrohodným plánem modernizace promění v budoucí prosperitu Česka. Koaliční strany mají díky většině ve sněmovně i volebnímu mandátu ke „změně“ výjimečnou šanci takovou misi naplnit.

Podle dosavadních prohlášení lídrů to ale zatím vypadá, že příští vládě budou předávat zemi, která má jakž takž v pořádku finance, ale jinak jí ujel vlak.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio