Petr Šabata: Dík, potlesk a uznání patří všem, kteří zachraňují a pomáhají

23. březen 2020

Prezidentka Zuzana Čaputová a s ní tisíce lidí vyšly v pátek v osm večer na balkóny a pár minut tleskaly slovenským lékařům, sestrám, prodavačkám a dalším lidem v první linii boje proti nákaze novým typem koronaviru.

Do akce Slovensko tleská hrdinům se připojili lidé od Bratislavy přes Žilinu po Prešov. Bylo to silné gesto, které Slováky spojilo. Než se něco podobného stane v Česku, je na místě poděkovat aspoň slovy.

Čtěte také

Upřímný dík a hluboká poklona patří všem zdravotníkům – lékařům, sestrám, řidičům sanitek, ošetřovatelům, záchranářům i uklízečkám v nemocnicích a ordinacích. Často i bez základní ochrany nasazují životy, drží nekonečné služby, nechodí domů ke svým blízkým. Pracují na dotyk s nákazou. Od počátku, dnes, za týden, za měsíc, jak dlouho ještě? Tisíceré díky.

Poděkování zaslouží vlastně všichni, kdo dodržují pravidla a tím pomáhají krotit nákazu a předcházet nejhoršímu. Všichni, kdo poctivě nosí roušku, myjí si ruce, zbytečně nevycházejí, nedělají si velké zásoby jídla, nevolají zbytečně na tísňové linky.

Skvělí jsou a obdiv vyjadřujeme všem lidem, kteří přišli s nápadem, jak pomáhat, iniciativou na podporu nejvíce ohrožených, pustili se do šití roušek pro potřebné, do shánění materiálu, na 3D tiskárnách vyrábějí výborné ochranné štíty pro lékaře…

Poklona a potlesk ve stoje

Klobouk dolů před teenagery, kteří se nabídli jako nákupčí potravin pro staré lidi, nosí jim léky, venčí psy. Před dobrými dušemi, které telefonují důchodcům a dělají jim na dálku společnost.

Čtěte také

Respekt všem rodičům, kteří se starají doma o děti. Taky dětem, které to s rodiči vydržely. Tleskáme i autorům humorných komentářů, které jsou laskavé, osvobozující a pomáhají. Znáte? Česká republika je jediná země světa, kde jsou vinou vlády galanterie součástí kritické infrastruktury státu. Anebo – Mám za sebou první den pokusů o domácí výuku mých dětí. Navrhuji plošné zvýšení platů všem pedagogům na desetinásobek.

A propos učitelé. Smekáme přede všemi, kteří vyučují online, vymýšlejí pro své žáky atraktivní vzdělávání i zábavu. Nahrazují nedigitalizované školství.

Poklona České televizi za vysílání pro školáky UčíTelka i za podrobné zpravodajství – stejně tak dalším seriózním novinářům, kteří neúnavně informují, vysvětlují, zprostředkovávají rady a názory odborníků, přinášejí srovnání se světem.

Čtěte také

Stovky prodejen vietnamských spoluobčanů označené srdíčkem nabízejí zdarma občerstvení lidem na doteku s koronavirem – těm z integrovaného záchranného systému. Perfektní nápad a velký dík.

Uznání patří vědcům, kteří pracují na tolik potřebných epidemiologických modelech, podílejí se s kolegy po celém světě na vývoji léku a vakcíny, nebo třeba vyrábějí nanovlákenné roušky a filtry. Vidíme, jak je věda potřebná, a vážíme si jí.

Ano, děkujeme i většině politiků, nejen těm ve vládě, centrálních krizových štábech a na ministerstvech, ale také hejtmanům, primátorům a starostům i radním za jejich mimořádné nasazení, úsilí a vytrvalost.

Petr Šabata

Ještě jednou – absolutorium mají policisté, vojáci, hasiči, pokladní v obchodech, lidé v call centrech, řidiči a lidé v zásobování… A především a zvláště – všichni ve zdravotnictví.

Víme, že zachraňujete životy. Tisíceré díky. Jste naši hrdinové. Patří vám poklona a potlesk ve stoje.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio