Petr Holec: Válka na Ukrajině ukazuje i bizár české prezidentské volby

1. březen 2022

Zatímco Rusko napadlo Ukrajinu, Česko zažívá „invazi“ prezidentských kandidátů. Volba prezidenta sice proběhne až za rok, už teď ale máme kolem třicítky kandidátů, kteří o sobě dávají vědět. A když najednou k vážné „prezidentské“ televizní debatě o Ukrajině usedne i komik Miloš Knor, excentrický miliardář Karel Janeček a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, tak nechcete věřit, že se to děje doopravdy.

Ano, toto se skutečně stalo jen den před ruskou invazí na Ukrajinu v pořadu CNN Prima News Co Čech, to politik. A vůbec to není chyba zmíněné televize, naopak. Jde o velmi příznačnou ironii, když se oficiální kandidáti na nejvyšší ústavní funkci sejdou právě v takhle nazvaném pořadu. Po zavedení přímé volby prezidenta totiž platí, i že co Čech, to prezidentský kandidát.

Čtěte také

Knor teď proto musí dokola vysvětlovat, že jeho kandidatura není vtip. Janeček, který se rád fotí s méně oblečenou manželkou na kapotě svého ferrari, nás zase zásobuje matematickými „analýzami“ o tom, jak ve finále volby určitě porazí expremiéra Andreje Babiše (ANO). No a Rohanovou nikdo nezná, stejně jako i některé další prezidentské kandidáty, kteří teď oblepili Česko svými billboardy.

Společenská krize

Pravda, Knor by si nyní mohl rozumět s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ten byl předtím taky komik a do nejvyšší politické funkce se dostal díky své popularitě z vlastního televizního satirického pořadu.

Čtěte také

Berme to ale spíš jako důkaz vážné společensko-politické krize a zoufalství v dané zemi, když lidé prezidentem udělají politicky zcela nezkušeného komika. A navíc ještě v tak kritické době, kdy už nějaký čas nebezpečně bujel konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem.

Britský deník Financial Times nedávno několikrát psal o tom, že Zelenského ve funkci záhy doběhla politická nezkušenost, uzavřel se a začal stále více spoléhat pouze na vlastní nahodilé instinkty.

Ruská invaze na Ukrajinu nyní testuje zkušenosti nejvyšších evropských politiků a málokoho asi překvapí, že ji tři zmínění kandidáti na prezidenta v televizi vyřešili tím, že bychom případně měli přijmout ukrajinské válečné uprchlíky.

Zkušení politici

Ani zkoušení politici samozřejmě často nevidí do budoucnosti. Ohledně Ruska se nyní mýlil i prezident Miloš Zeman nebo bývalý ministr zahraničí TOP 09 a Zemanův neúspěšný soupeř z prezidentské volby Karel Schwarzenberg. Ten před pár dny v pořadu televize Nova Napřímo řekl, že Rusko není nebezpečné a jeho prezident Vladimir Putin „není blázen“.

„Inscenuje se veliké divadlo, ale nemám dojem, že Putin by chtěl válku,“ předpověděl.

Čtěte také

Přesto „veliké divadlo“ záhy přešlo v invazi. Bývalý neúspěšný kandidát na prezidenta se ale vyjádřil i k prezidentské volbě. „Nemá smysl jmenovat nějakého nevinného profesora, který nemá tušení o politice,“ dodal kníže. Ano, to nemá a málokdy to platilo právě jako během současné konfrontace s Ruskem, která v následujících letech určí politické dění nejen v Evropě. A od vrcholných politiků proto bude vyžadovat maximum politických zkušeností.

Knora zatím kriticky vyzkoušelo jen to, když se diváci nezasmáli jeho vtipu – to známe všichni. A podobně politicky neznáme ani většinu ostatních kandidátů, kteří v sobě náhle objevili prezidentské ambice, přestože nikdy nebyli v politice. V Česku se rozšířila kýčovitá teorie, že na Hradě potřebujeme hodného nepolitika.

Nepotřebujeme, nechme nepolitiky v podhradí. Na prezidenta by naopak měli kandidovat ti nejzkušenější politici. A zvlášť v příští prezidentské volbě.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související