Jiří Pehe: Prezidentské volby silně ovlivní další vývoj

21. říjen 2021

Příští prezidentské volby se mají v řádném termínu konat až v lednu roku 2023, ale vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu prezidenta se mohou konat volby předčasné. Jejich výsledek může buď potvrdit, že výsledky nedávno skončených sněmovních voleb nebyly náhodné, anebo mohou trend, který naznačily, značně zproblematizovat.

Tímto trendem je oslabení tábora stran, které podporovaly v různých mírách současného prezidenta Miloše Zemana a o něž se v různých podobách opíral i předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho vláda.

Čtěte také

Ačkoliv menšinová vládní koalice sestávala jen z ANO a sociální demokracie, podporovali ji komunisté, kteří měli k Zemanovi blízko. A s některými zákony, zejména během první Babišovy vlády v první polovině roku 2018, vypomohla i další Zemanovi blízká strana – Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Tento tábor, který sestával z Babišova populistického ANO, postkomunistických levicových stran a radikální nacionalistické pravice, ve volbách prohrál s táborem stran hlásících se k liberální demokracii. To, zda tyto strany budou schopné svoji převahu potvrdit i v příštích sněmovních volbách, ovšem značně ovlivní právě výsledek prezidentských voleb.

Mluví prezident správnou češtinou?

Hlavou státu se v nich může stát někdo, kdo bude hájit liberálně-demokratické hodnoty vznikající vládní koalice pěti stran, anebo naopak někdo, kdo bude spíše navazovat na Zemanovo dědictví. Anebo rovnou sám Babiš, o jehož kandidatuře se spekuluje.

Čtěte také

Je samozřejmě otázkou, jaké má Babiš v případné prezidentské kandidatuře reálné šance. Je to polarizující osobnost, která se sice může opřít o pevné voličské jádro, ale zároveň vyvolává silné negativní emoce u nemalé části zbytku společnosti.

Nejspíš by se probojoval do druhého kola, ale aby v něm uspěl, museli by ho podpořit nejen voliči ANO, ale většinově i voliči SPD a levicových i nacionalistických stran, které se do sněmovny nedostaly. Jejich podporu ale nemá zdaleka jistou.

Proti Babišovi hraje i skutečnost, že česká společnost klade na prezidenta jiné nároky než na premiéra. Zatímco premiér má být zdatný manažér, u nějž, zdá se, tolik nezáleží na jeho minulosti a kontroverzích, které ho obklopují, v případě prezidenta se klade silný důraz na schopnost reprezentovat, být silnou osobností, která má i jiné kvality než ty manažerské.

A jistou roli může na rozdíl od postu premiéra hrát i to, zda je prezident původem Čech a mluví správnou češtinou.

Čtěte také

Babiš samozřejmě může do boje o prezidenta vyslat nějakého svého spojence a se svým kandidátem může přijít i současný Hrad, přičemž vítězství kohokoliv z babišovského či hradního tábora by značně zproblematizovalo vládnutí formující se vládní koalice.

Je proto v jejím zájmu vygenerovat svého kandidáta, anebo se jednotně postavit za kandidáta vzešlého z občanské společnosti, ale reprezentujícího hodnoty liberální demokracie, lidských práv a prozápadní orientace země.

Pokud by se konaly předčasné prezidentské volby, bude mít jistou výhodu Babiš. Disponuje značnými prostředky, a tedy i schopností masově a rychle oslovit veřejnost.

Jiří Pehe

Rodící se vládní koalice by tedy s dohodou nad strategií pro prezidentské volby neměla čekat. Má sice před sebou celou řadu závažných ekonomických a dalších problémů, které bude třeba rychle řešit.

Jenže i kdyby dosáhla ve své vládní práci dobrých výsledků, které by veřejnost oceňovala, její pozici může značně oslabit prezident reprezentující zájmy a politické priority tábora, který ve sněmovních volbách prohrál.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka