Zelenský se ukázal jako opravdový hrdina a státník, komentuje ukrajinista Kalina

27. únor 2022

Aktivita ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na sociální síti Twitter je v tuto chvíli zcela zásadní, domnívá se ukrajinista Petr Kalina z Filosofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. „Tady se Zelenský ukazuje jako opravdový hrdina a státník. Celému národu ukázal, že se nevzdává a neuteče zbaběle někam do bezpečí, i když je ohrožen nejen on, ale i celé jeho rodina. Dělá přesně to, co má a dělá to výborně.“

Čtěte také

Pokud jde o možnost diplomatických jednání s Ruskem, upozorňuje Kalina, že Ukrajinci jsou teď naladěni velmi bojovně, přičemž případné jednání by muselo znamenat určité kompromisy. „Těm se nicméně Ukrajina asi nevyhne a vždy je samozřejmě lepší jednat než válčit,“ konstatuje.

Zatím jsou vlastenecké nálady mezi ukrajinskými občany velmi silné a k jejich oslabování zřejmě jen tak brzy nedojde, domnívá se odborník. „Nepřekvapuje mě to, Ukrajinci byli vždy při každém ohroženi naladěni velmi bojovně. V historii to můžeme vystopovat mockrát.

Za pomoc děkujeme, ale...

Co se týká pomoci ze Západu, země ji samozřejmě vítá, objevují se ale i hlasy, že je podpora nedostatečná. „Nemyslím teď dodávky zbraní nebo humanitární pomoci, ale spíš určitou liknavost některých států v uvalování sankcí nebo přerušení diplomatických styků s Ruskem,“ všímá si Petr Kalina.

Ukrajinci podle něj momentálně kvitují posun v plánovaném odstřižení Ruska od bankovního systému Swift, s pramalým pochopením se ale setká fakt, že jde jen o částečnou blokaci. Ukrajinci stále říkají: Co ještě více by se muselo stát, abyste Rusko odstřihli z tohoto mezinárodním systému a přerušily diplomatické styky?“

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru s Petrem Kalinou.

autoři: Tomáš Pancíř , marz
Spustit audio