Petr Holec: Foldynův pravý hák ČSSD

15. srpen 2019
Končící místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, post ve vedení strany už neobhajuje

Jak nejlíp poznáte, že je ČSSD po všech volebních debaklech i vlastních sjezdech a referendech fakt na dně, i když to maskuje účastí ve vládě? Když jí pravdu musí veřejně říkat někdo jako její děčínský poslanec a dočasně i místopředseda Jaroslav Foldyna. Bývalý děčínský boxer se i v politice vždy pohyboval stejně zpříma jako v ringu a naposled vlastní straně vmetl, že jestli nevymění své vedení, tak nepřežije.

Foldynův pravý hák sice přišel až jako reakce na slova ministra zahraničí a místopředsedy ČSSD Tomáše Petříčka, že kvůli své účasti na „Vlasteneckém setkání“ – pořádaném Sdružením přátel bílého heterosexuálního muže jako kontra akce k Prague Pride – už nepatří do ČSSD. I tak to ale trefil celkem přesně.

„Pořád věřím, že po výsledku posledních voleb, kdy ČSSD získala tři procenta, vedení přijme svoji zodpovědnost, odstoupí a následně bude zvoleno vedení nové, protože jinak nemá ČSSD šanci přežít,” napsal Foldyna serveru Novinky.cz.

Hlas lidu ze severu

Čtěte také

Ano, Foldyna v ČSSD už nějaký čas tvrdí nacionalistické tóny podobně, jako je donedávna v ODS tvrdil Václav Klaus mladší, který si za to vysloužil vyloučení ze strany. I Foldyna mluví podobně jako Tomio Okamura, na rozdíl od Klause mladšího ale nikdy nebyl ke své straně tak neloajální, aby ve volbách veřejně podporoval kandidáta SPD.

Foldyna prostě hraje roli „hlasu lidu," jaký ve svých řadách mívá většina stran. Ostatně právě někdejší lodní mechanik, kapitán a boxer z převážně dělnického a socioekonomicky postiženého severu k tomu určitě má lepší kvalifikaci než třeba Jiří Dienstbier. 

A nejen tu. Foldyna sám rezignoval na funkci místopředsedy ČSSD po vlastním debaklu v loňských komunálních volbách, byť si odcházení komfortně prodloužil až do letošního jarního sjezdu strany. V současné ČSSD jde o obdivuhodnou sebereflexi.

ČSSD nestačil ani trojí volební debakl, aby stranu i její personálie dodnes, až na výjimky, neřídili zákulisní hráči.
Petr Holec

I její současný šéf a vicepremiér Jan Hamáček je jednou z hlavních tváří debaklu ČSSD v posledních sněmovních volbách, zatímco Petříček, ministerská náhrada za někdejšího europoslance Miroslava Pocheho, jemuž dlouho dělal asistenta a sám taky neuspěl v posledních komunálních volbách, se jen stěží odpoutá od zodpovědnosti za tříprocentní fiasko strany v letošních eurovolbách.

Zákulisní hráči

Státní vyznamenání, Vladislavský sál, Petr Fiala

Někteří v ČSSD se stále chtějí inspirovat ODS a jít se politicky „léčit” do opozice. Jenže při tom nějak zapomínají, že ODS našla po sedmiprocentním volebním výprasku odvahu na téměř totální personální obměnu.

I v ní se sice stejně jako Hamáček v ČSSD tehdy do čela drala Mirka Němcová, která naivně čekala vděk za své předchozí služby pro stranu, delegáti povolebního sjezdu ale v pudu sebezáchovy zapomněli na tradici zákulisních obchodů a pustili do čela Petra Fialu.

To ČSSD nestačil ani trojí volební debakl, aby stranu i její personálie dodnes, až na výjimky, neřídili zákulisní hráči.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související