Petr Holec: Fiala lepší Antibabiše. Právě Babiš by na něj ale mohl zbýt

25. červenec 2019

Poslední dobou se to vrací jak bumerang.

Opoziční strany přemýšlejí, jak porazit premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, a proto se jejich lídři střídají ve výzvách ke spojení do předvolební koalice. Naposled k tomu nyní zavelel šéf ODS Petr Fiala. „Chci sestavit vítězný tým, abychom porazili Andreje Babiše ve volbách do Sněmovny 2021,“ napsal ČTK.

Jan Vávra: Má smysl blok proti Babišovi?

Předseda ODS Petr Fiala po druhém kole senátních voleb ve štábu strany v pražské Truhlářské ulici.

Zdá se, že nejnovější iniciativa předsedy ODS Petra Fialy jednat o předvolební spolupráci se stranami, které patří do konzervativně liberálního proudu a sestavit tak blok demokratických stran, který porazí hnutí ANO, narazila na neochotu především ze strany Pirátů.

Nic vám neřekne o současném rozložení politických sil jako právě to, když se do předvolební koalice najednou potřebuje „lepit“ i tradiční vládní strana, která vyhrávala volby s rekordními zisky vysoko nad 30 procent.

A když se navíc hodlá spojovat se stranami, jež sotva prolezly do Sněmovny, zatímco ji hrdě odmítají Piráti. Bez nich se ovšem zatím žádná vítězná koalice, jež nechce zůstat v opozici, neobejde. ODS totiž nejspíš po volbách nepočítá s ČSSD, KSČM a SPD, i když k ní občas nemá rétoricky příliš daleko.

Ironie je, že do protibabišovské koalice se zatím Fialovi v pudu sebezáchovy nejvíc hlásí TOP 09 a STAN. Tedy dvě strany, které se koaličně jen nedávno rozešly. A které taky podle průzkumů veřejného mínění setrvale okupují kritickou pětiprocentní hranici potřebnou ke vstupu do sněmovny, za níž už zbývá jen pobyt v politické „divočině“.

Pyrrhovo vítězství

Navíc TOP 09 zažívá volný pád, když ztratila voliče i v posledních komunálních a evropských volbách. Takhle určitě nevypadá vítězná koalice. To spíš parta stmelená zoufalstvím.  

Pětice stran, které si po sněmovních volbách v roce 2017 zkusily říkat „Demokratický blok“, záhy ale spolu znovu začaly bojovat, dá nyní dohromady ve Sněmovně pouhých 68 poslanců. Jenže to i s Piráty, ti ale jakoukoli koalici jasně odmítli.

„Širokou předvolební spolupráci se subjekty, které mají opačné hodnoty než my, jako jsou ODS, TOP 09 a lidovci, což jsou konzervativní strany s rezervovaným přístupem k transparenci a zároveň také strany s některými podivnými osobnostmi, mohu vyloučit. Vůbec o ní neuvažujeme,“ sdělil šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek.

Do velké koalice se navíc zatím nehrnou ani lidovci. Ti si totiž před posledními sněmovními volbami zkusili malou koalici se STAN, rychle ji ale sami radši pohřbili. ODS logicky potřebuje, aby v příštích sněmovních volbách nepropadly hlasy TOP 09, STAN a lidovců, protože to by ji odsoudilo k další impotenci.

I kdyby ale nějaký Fialův „vítězný tým“ těsně porazil ANO, mohla by na ODS po volbách zbýt vládní koalice s Babišem a případně i Trikolórou Václava Klause ml., jehož ODS jen nedávno vyloučila ze svých řad. I volební vítězství totiž znamená prohru, pokud dotyčnou stranu odsoudí do opozice. Pyrrhovo vítězství, říká se mu taky.  

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio