Petr Holec: ČSSD chce po Babišovi 20 miliard navíc. Mohly by být její poslední ve vládě

6. srpen 2019

Spor o (ne)jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy ministrem kultury metastázoval v boj o státní rozpočet mezi ANO a ČSSD, jak se ostatně čekalo. Sociální výdaje totiž vždy před voliči vypadají jako důstojnější důvod pro odchod z vlády než bitva o méně významného ministra. Šéf ČSSD Jan Hamáček proto nyní poslal dopis premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi, v němž ho žádá o dalších 20 miliard korun pro své ministry. Jinak prý jeho strana rozpočet nepodpoří.

ČSSD tak rozehrála další bitvu, která by taky mohla být její poslední coby vládní strany. Je jasné, že Babiš dvacet miliard ČSSD nepřidá, na to už se s její ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou hádal o peníze až moc často. A i bez nich státní rozpočet připomíná Vánoce za cizí peníze a výrazně přidává důchodcům i různým státním zaměstnancům.

Jiří Pehe: Proč nechce Hamáček odejít z vlády

Jan Hamáček

Sociální demokracie se v současné vládní krizi způsobené prezidentovým otálením s odvoláním Antonína Staňka z postu ministra kultury a prezidentovými výhradami ke jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy novým ministrem kultury stále více zamotává do těžko srozumitelného přediva hrozeb, že z vlády odejde, a následných prohlášení, že chce ještě s prezidentem a premiérem o celé věci jednat.

Ekonomika současně zpomaluje, což snižuje příjmy státu. Navíc stále vyšší sociální výdaje, které opakovaně žádá ČSSD, způsobují i pnutí uvnitř ANO. A právě jednota zatím byla jeho největší výhodou vedle rozhádané ČSSD. 

Naposled o tom promluvila nová europoslankyně ANO Radka Maxová, nejen podle ní hnutí kvůli vládnutí s ČSSD zapomíná na drobné podnikatele nebo reformu hojně zneužívaných sociálních dávek. Babiš s Hamáčkem na sebe dosud moc neútočili, teď mu ale šéf ANO vzkázal, že ČSSD nerozumí rozpočtové zodpovědnosti a šetření. „Já se už ani nedivím, oni to nejsou schopni pochopit. Někdy mám pocit, že k tomu nemají zřejmě potřebné vnitřní ustrojení, aby mohli tuhle jednoduchou myšlenku pobrat. Neměli se to kde naučit,“ napsal doslova Babiš.

Opozice neskýtá velká témata

I premiér už ví, že ho vládnutí s ČSSD začíná stát mnohem víc než zmíněných 20 miliard korun – a sice liberálnější voliče. A taky vidí, že se ve vládě možná obejde bez ČSSD i SPD, jejíž případná „pomoc“ děsí mnohé členy ANO jako máloco. Udržet vládu Babiše i po odchodu ministrů ČSSD by totiž odchodem ze sněmovny mohli třeba dva poslanci Trikolóry a tři odpadlíci z SPD. Ostatně zakladatel Trikolóry Václav Klaus mladší říká, že mu na současné vládě nevadí Babiš, ale stále rozhazovačnější ČSSD. 

Premiér Andrej Babiš po jednání v Bruselu

A pomoct by mohlo i pár odpadlíků z ČSSD, o nichž se už mluví. Zhruba půlka poslanců ČSSD chce zůstat ve vládě a někteří mají nemalý strach i z předčasných voleb, které by je mohly připravit o velkorysý plat. Politika miluje ironii, takže právě oni by nakonec mohli udržet vládu bez ČSSD. Mnohem vyšší cenu za vlastních dvacet miliard korun by tak nakonec zaplatila ČSSD: zmizela by z vlády a ztratila se v početné opozici, kde ji nečeká žádné velké téma. 

Odchod z vlády by navíc ještě eskaloval současnou rozhádanost ČSSD. A nejen Hamáček by si nejspíš záhy vyzkoušel, jak to vypadá, když vám jdou naplno po krku spolustraníci, kteří předtím v médiích dokola říkali, jak vás podporují.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související