Jan Hamáček: Babiš postupuje podle koaliční smlouvy, ale snaží se z toho vyvázat

Předseda ČSSD Jan Hamáček má výhrady k tomu, jak se premiér Andrej Babiš z hnutí ANO staví k řešení vládní krize. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také řekl, že předsednictvo sociálních demokratů vyslalo jasný signál prezidentu Miloši Zemanovi, že trvají na tom, aby se ministrem kultury stal Michal Šmarda.

Hamáček v rozhovoru s Marií Bastlovou naznačil, že Babiš přistupuje k výměně ministra kultury zvláštně.

„Postupuje přesně podle koaliční smlouvy, ale samozřejmě snaží se z toho nějakým způsobem vyvázat.  Ale to je jeho vlak, nemůže to delegovat na mě. Pan premiér by to nejraději vyřešil s nějakými nulovými náklady, ale to prostě nepůjde,“ řekl Hamáček.

Jsme rádi, že je prostor k jednání. Babiš není slabý premiér, komentuje rozhodnutí ČSSD Volný (ANO)

Šéf ČSSD Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO)

Vedení ČSSD má za sebou dilema, u kterého si mohlo být dopředu jisté, že ať se rozhodne jakkoli, najde se dost kritiků, kteří si budou myslet, že se sociální demokraté měli rozhodnout jinak. Hlavní závěry pondělní debaty jsou známé: ČSSD zůstane ve vládě, ale trvá na tom, že Antonína Staňka ve funkci ministra kultury nahradí Michal Šmarda.

Hamáček rovněž vyzdvihl, že sociální demokracie postupuje podle Ústavy, stejně tak jako premiér Andrej Babiš. „Jediný problém je, že podle Ústavy nekoná pan prezident,“ zdůrazňuje.

Proč ale ČSSD nadále zůstává v koalici? Podle slov Hamáčka prásknout dveřmi umí každý. „Přišlo mi ne úplně vysvětlitelné říci: Dobře, zásadně jsme se posunuli, pan prezident změnil názor a je ochoten vyhovět, ale my vlastně nebudeme čekat, jak to dopadne, a balíme to,“ nastiňuje důvody, proč ČSSD zůstává nadále ve vládě.

„Teď jsme v politice silných gest a rázných prohlášení… Naší povinností je jednat a nedávat ultimáta, bouchat do stolu a odcházet,“ říká s tím, že ČSSD může odejít z vlády vždycky, a tato situace nastane ve chvíli, až sezná, že není žádné jiné řešení.

„Mám trochu problém odpovídat na nejrůznější spekulace... Neumím vést jednání v přímém přenosu,“ argumentuje.

Jaká je situace uvnitř sociální demokracie? A jak se dívá Jan Hamáček na vývoj ohledně kauz Andreje Babiše?

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.