Jiří Pehe: Proč nechce Hamáček odejít z vlády

17. červenec 2019
Jan Hamáček

Sociální demokracie se v současné vládní krizi způsobené prezidentovým otálením s odvoláním Antonína Staňka z postu ministra kultury a prezidentovými výhradami ke jmenování místopředsedy ČSSD Michala Šmardy novým ministrem kultury stále více zamotává do těžko srozumitelného přediva hrozeb, že z vlády odejde, a následných prohlášení, že chce ještě s prezidentem a premiérem o celé věci jednat.

Thomas Kulidakis: Jak může ČSSD vyjít z vládní krize vítězně

Jan Hamáček

Čekat od sociální demokracie, že práskne do stolu a její předseda Jan Hamáček mužně oznámí směr, cíl a vlastní podmínky, přes které nejede vlak, je jako čekat na Godota. 

Předseda strany Jan Hamáček prezentuje toto váhání jako uvážlivost: koaliční vláda s hnutím ANO je prý úspěšná, ČSSD ve vládě prosadila řadu svých programových priorit, a navíc by prý v případě odchodu strany z vládní koalice mohla vzniknout vláda ANO opírající se o krajní levici a krajní pravici.

Hamáčkovy argumenty nelze jen tak odmítnout, zejména pak jeho vykreslování ČSSD coby strany, která se v podobě své účasti ve vládě vedené trestně stíhaným politikem, obětuje, aby zabránila nástupu něčeho horšího.

Hra o budoucnost

Jenže Hamáček veřejnosti zároveň zamlčuje ještě jeden další podstatný důvod, pro nějž se ČSSD pod jeho vedením drží účasti ve vládě. A tím je jeho vlastní politická budoucnost, jakož i budoucnost politiků ve vedení strany, kteří spolu s ním na spolupráci s ANO přistoupili.

Strana, jak známo, byla ohledně vstupu do vlády s trestně stíhaným a skandály obtíženým Andrejem Babišem hluboce rozštěpená. Hamáček a další politici, kteří jsou dnes ve vedení ČSSD, nakonec tuto spolupráci prosadili i s pomocí vnitrostranického referenda, před nímž a během kterého agitovali za vstup do vlády.

Jan Hamáček: Babiš postupuje podle koaliční smlouvy, ale snaží se z toho vyvázat

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček má výhrady k tomu, jak se premiér Andrej Babiš z hnutí ANO staví k řešení vládní krize. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu také řekl, že předsednictvo sociálních demokratů vyslalo jasný signál prezidentu Miloši Zemanovi, že trvají na tom, aby se ministrem kultury stal Michal Šmarda.

Jestliže ale jakákoliv skupina stranických funkcionářů spojí takto jednoznačně svojí politickou budoucnost s riskantním politickým řešením, musí počítat s tím, že když toto řešení nakonec selže, octne se na pranýři, budou padat hlavy.

Hamáček a spol. se přitom zatím nemohou pochlubit ani tím, že by vládní angažmá přineslo ČSSD růst stranických preferencí nebo lepší volební výsledky.

Strana zůstává v průzkumech těsně nad hranicí volitelnosti do Sněmovny, a v nedávných volbách do europarlamentu zcela propadla.

Jinými slovy: nezdá se, že by voliči výrazněji oceňovali, že vláda vskutku prosadila některé z programových návrhů sociální demokracie, anebo že se ČSSD obětuje, aby nepustila k většímu vlivu na vládu komunisty a okamurovce.

Budou padat hlavy?

Odchod z vlády za současné situace by jen podtrhl vše, před čím Hamáčkovo vedení varovali straničtí kritici vstupu do vlády, k čemuž patří i skutečnost, že vláda není jen koalicí ANO a ČSSD, ale že v ní od začátku hraje roli jakési třetí koaliční strany i ústavně rozpínavý prezident Miloš Zeman. Hamáček se i proto pokusil ČSSD se Zemanem usmířit, když ho pozval na jarní sjezd strany, ale ani tento krok mu nakonec příliš nevyšel.

Zeman je v historii ČSSD jen epizodou. Politolog Jelínek o sporech prezidenta se sociálními demokraty

Lukáš Jelínek během natáčení podcastu V12

Spor o odvolání ministra kultury znovu odhalil, jak velký vliv má prezident Miloš Zeman na menší koaliční stranu ČSSD. Jaká je historie vztahů Miloše Zemana a sociální demokracie? Kam bývalý dlouholetý předseda nejstarší českou politickou stranu posunul? A jak je možné, že si roky po odchodu ze sociální demokracie dokáže Zeman s ČSSD pohrávat jako kočka s myší? Odpovídá politolog Lukáš Jelínek.

V případě pádu vlády je tedy před ním i užším vedením strany temný scénář: z jedné strany nástup politiků, kteří před spoluprací s Babišem, potažmo Zemanem, varovali, z druhé strany nástup zemanovců v ČSSD, kteří budou argumentovat, že Hamáček neuspěl i kvůli tomu, že se Zemanovi nepodřídil dostatečně.

Tak či onak bude v případě konce Hamáčkova projektu vládní spolupráce s ANO ohrožena jeho vlastní politická budoucnost.

Jiří Pehe

Po takovém fiasku padají hlavy obvykle v každé straně. Hamáček si je toho nepochybně vědom. I proto udělá vše, aby ČSSD ve vládě zůstala, a on i jeho spolupracovníci měli ještě šanci dokázat, že jejich sázka na spolupráci s Babišem byla správná.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Související