Jiří Leschtina: Odchod Hamáčka a spol. z vlády? Menší zlo pro ČSSD

11. červen 2019

Pokud má krize kolem střetu zájmů Andreje Babiše už dnes nějakou oběť, tak to není premiér. Ale Jan Hamáček a jeho čím dál zuboženější sociální demokracie.

Naše nejstarší politická strana si ale není schopná připustit, že odchod z vlády Andreje Babiše by byl pro ni menším zlem.

Jindřich Šídlo: ČSSD, značka porážky

Jindřich Šídlo

Jisté je jedno, voliči sociální demokracie nikam nezmizeli, dokonce asi ani nepřestali chodit k volbám.

Sociální demokracie už nakráčela do menšinové koalice s hnutím ANO v notně rozhárané podobě. Tábor zastánců vstupu uvnitř partaje jen mírně převyšoval odpůrce. Uběhl rok a očekávání, které Hamáček a jeho lidé vkládali do působení ve vládě, se rozplynula jak pára nad hrncem.

Smyslem vládního angažmá ČSSD měla být i obrana nezávislosti policie a justice. Ve vládě s trestně stíhaným premiérem je to úctyhodné odhodlání. K němu ale nesedí bezmocnost, s jakou ministr vnitra Hamáček přihlížel ovládnutí vlivné Generální inspekce bezpečnostních sborů premiérem.

A co se týče justice? Premiér ani nepovažoval za nutné informovat koaličního partnera o svém úmyslu jmenovat Marii Benešovou ministryní spravedlnosti.

Jízdenka do nicoty

A dnes jsme v situaci, kdy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana před odvoláním Benešovou nechrání ČSSD, ale desetitisíce demonstrantů na náměstích. A to tak vehementně, že i prezident, kterému Pavel Zeman zvlášť leží v žaludku, si povzdechl, že nejvyšší žalobce jen tak odvolán nebude.

Petr Honzejk: ČSSD utekla hrobníkovi z lopaty. Ale na jak dlouho?

Petr Honzejk

Ten úlevný výdech, který se ozval z pražské Hybernské ulice, musel být slyšet až do Jablunkova. ČSSD podle verdiktu Nejvyššího soudu zatím nemusí platit dědicům advokáta Zdeňka Altnera 338 milionů korun za to, že vysoudil straně Lidový dům. Pokud by byl verdikt v komplikovaném sporu opačný, znamenalo by to pro skomírající partaj takový hřebík do rakve, že by už asi neodklopila víko.

Sociální demokraté varují, že po jejich odchodu by vládu v zemi převzalo souručenství ANO, KSČM a SPD. Ale tahle temná koalice tady už spolehlivě působí. Například když obsazuje mediální rady za bezmocného přihlížení sociálních demokratů.

Okamura převzal iniciativu v obraně Andreje Babiše, když s ANO a KSČM prosadil v Poslanecké sněmovně usnesení, vyzývající vládu, aby v premiérově kauze zneužitých dotací hájila české zájmy. Což je jen parlamentní vyfutrování Babišovy velelži, že předběžný audit Evropské komise, mapující jeho střet zájmů, je útokem na svrchovanost České republiky.

Sociální demokracie se čím dál víc zanořuje do bažiny, z níž už jen tak nevybředne. Už jenom tím, že svou přítomností ve vládě kryje posun do kouta zahnaného ministerského předsedy k Okamurovi a Filipovi.

ČSSD přečkala éru nacismu, komunismu a přečká i éru Babiše, myslí si politolog Jelínek

Státní vyznamenání, Vladislavský sál, Jan Hamáček

Sociální demokracie utržila další ránu v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Měla by ČSSD zůstávat ve vládě poté, co předběžná zpráva Evropské komise viní premiéra Andreje Babiše (ANO) z rozsáhlého a dlouhotrvajícího střetu zájmů?

V některých momentech se už Babiš ocitá na hranici příčetnosti. Jako když v Bratislavě zaslepen svým problémem prohlásí, že Česko není Slovensko a vláda se u nás nebude měnit na pozadí demonstrací. Což v zemi, kde v pozadí demonstrací byla vražda novináře a jeho snoubenky, nemohlo vyznít jinak než jako tuplované hulvátství.

Parametry nejpokleslejší demagogie pak naplňuje Babišovo spílání iniciativě Transparency International, kterou vytrvale označuje za zkorumpovanou. A dokonce už před poslanci jmenoval mezi dárci i amerického finančníka George Sorose. Což je oblíbený grif populistů, xenofobů a nacionalistů všemožného ražení.

Sociální demokracie se obává, že po odchodu z vlády přestane být spatřována ve světle ramp a po příštích volbách se propadne do mimoparlamentní nicoty. Na tom určitě něco je.

Jiří Leschtina

Teď je ale spíš na místě úvaha, zda situace, kdy bude dál spatřována po boku čím dál toxičtějšího premiéra, není tou zaručenou jízdenkou do nicoty.

Nejblíž pravdě asi bude, že obojí je pro sociální demokraty zničující. Odchodem z vlády by si ale Hamáček a spol. zachovali aspoň zbytky důstojnosti.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.