Petr Holec: ČSSD už nedrží pohromadě ani vláda

13. červen 2020

Máloco vám půl roku před krajskými volbami řekne o stavu ČSSD tolik jako pondělní odvolání jejího plzeňského hejtmana Josefa Bernarda.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Josef Bernard sice ve funkci skončil na vlastní návrh, už předtím ale řekl, že s ČSSD nechce mít dál nic společného. A vůbec není sám.

Z tradiční strany, která se politicky ani personálně stále nevzpamatovala z několika volebních debaklů, radši utíkají i jiní úspěšní politici. Prostě se bojí značky ČSSD.

Bernard, který straně v posledních krajských volbách zajistil čtvrtý nejlepší výsledek, odchází proto, že se mu ČSSD nedařilo programově zmodernizovat.

Změna

Čtěte také

A minulý týden představil svou novou stranu Změna 2020 Jiří Zimola, donedávna první místopředseda ČSSD a podobně jako Bernard také populární hejtman.

Ten navíc dokázal jako jeden z mála jejích politiků ovládnout i poslední krajské volby, když je v Jihočeském kraji vyhrál už dvakrát předtím. I on teď ale radši do těch letošních míří s vlastním krajským politickým projektem.

A nejde jen o krajské volby. ČSSD se totiž po výprasku v posledních sněmovních, evropských i komunálních volbách bojí i někteří její senátoři. Jako nezávislí proto do podzimních senátních voleb míří třeba Miroslav Antl, Jaroslav Malý nebo Emilie Třísková. Zatímco jiní hledají další politické spojence.

„V případě pana Antla je to pro mě nepříjemná zpráva, znám ho roky a vážím si ho, považuji za velkou ztrátu a chybu tamní organizace, že se nedomluvili,“ řekl Právu místopředseda ČSSD Michal Šmarda.

Čtěte také

Na Pelhřimovsku se pak spolu dokonce v senátních volbách utkají dva přední členové ČSSD – bývalý šéf Senátu Milan Štěch a někdejší ministr kultury Vítězslav Jandák.

Ten ovšem letos kandiduje za hnutí ANO – svou další změnu politického dresu vysvětluje tím, že je ČSSD zoufalá, dělá populistickou politiku, kupuje si voliče a doslova se připojuje „ke všem blbostem na světě“.

Podobně svůj přestup z ČSSD do SPD krátce před ním vysvětlil i poslanec Jaroslav Foldyna, který pro změnu býval celkem úspěšným krajským volebním lídrem v Ústeckém kraji.

Úprk politiků, včetně těch úspěšných, z ČSSD sice nyní překryl koronavirus a vážné problémy strany maskuje i její vládní angažmá, právě letošní krajské volby ale můžou být jejím čtvrtým volebním debaklem v řadě.

Rozhodující volby

A nikde se toho ostatně neděsí tolik jako právě v Lidovém domě. Vedení strany si totiž nechalo udělat vlastní předvolení průzkum, který ukázal, že by ČSSD mohla na podzim překročit kritickou pětiprocentní hranici pouze v Pardubickém, Jihočeském a Jihomoravském kraji.

Opakovalo by se tak oranžové krajské tsunami z roku 2008, kdy ČSSD zcela zdecimovala ODS, ovšem naruby.

Pro ČSSD by to ale současně mohl být i její poslední volební debakl. Pokud by totiž nejen po pražském magistrátu nebo Evropském parlamentu vypadla i ze zastupitelstev většiny krajů, vzplálo by nejspíš v Lidovém domě další bratrovraždění, které stranu ničilo po sněmovních volbách v roce 2017 a znovu se jako bumerang vrátilo kvůli loňskému nejmenování Michala Šmardy ministrem kultury. V roce 2021 jsou sněmovní volby a ČSSD by k nim už nemusela dojít jako jedna strana.

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Související