Petr Holec: Foldyna, Zimola i další bratrovraždění dál potápí ČSSD

1. říjen 2019

Už je z toho nekonečný příběh. Ve sněmovních volbách v roce 2017 utrpěla ČSSD sedmiprocentní debakl a od té doby jako by v Lidovém domě neznali bratra.

Stranu dál štípou nejen další volební debakly a účast ve vládě s ANO, ale i vlastní členové. ČSSD nedávno zkusila vyloučit svého poslance a bývalého místopředsedu Jaroslava Foldynu, rozprášila většinu ostravských organizací a teď o založení vlastního hnutí mluví její další bývalý místopředseda Jiří Zimola.

Čtěte také

A to vše navíc pouhý rok před klíčovými krajskými volbami. Právě kraje jsou totiž to poslední, co ČSSD zbývá z její někdejší slávy; voliči ji vyvedli z Evropského parlamentu i pražského magistrátu a podle některých předvolebních průzkumů jí odchod hrozí i ze Sněmovny.

I proto napětí ve straně stále houstne, místo aby se konečně věnovala pouze voličům, jak po několika volebních sjezdech i vnitrostranickém referendu marně slíbil její šéf a vicepremiér Jan Hamáček.  

ČSSD si ještě ke všemu sama dává rány v nejcitlivějších místech. Právě bývalý jihočeský hejtman Zimola byl jedním z jejích dvou posledních politiků, kteří v roce 2016 dokázali vyhrát krajské volby. „K založení vlastní politické strany nebo hnutí mě spousta mých spolustraníků vyzývá už delší dobu. To nelze ignorovat a nelze o tom nepřemýšlet.

ČSSD hraje o vše

Čtěte také

Počkejme si ale, jak se věci budou vyvíjet dál a jak se bude chovat vedení ČSSD směrem k regionům,“ napsal Zimola deníku Právo. A stejně mluví i starosta Jindřichova Hradce za ČSSD Stanislav Mrvka. „Jsem ve stadiu, kdy nemám zájem pokračovat a kandidovat za ČSSD,“ vysvětlil.

Se svou celoživotní stranou se nyní názorově rozchází i Foldyna. Ten sice vždycky mluvil jako děčínský boxer, jímž býval, současně ale dokázal na severu Čech pro ČSSD dělat slušné volební výsledky, což se počítá.

Vedení strany v čele s Hamáčkem nedávno zkusilo Foldynu i s šéfem ústecké krajské organizace Miroslavem Andrtem vyloučit, jenže neuspělo. „Shodujeme se v řadě věcí jak s Václavem Klausem mladším, tak s SPD, které se týkají lidí, tak v politických záležitostech, které se týkají suverenity,“ popsal Foldyna, kde se teď cítí být politicky doma.  

Čtěte také

Přitom Ústecký i Moravskoslezský kraj patří k bývalým volebním baštám ČSSD. V krajských volbách v roce 2012 strana získala na Ostravsku 27,4 procenta hlasů, v těch posledních ale jen 16,6 procenta. A nejde „jen“ o severní a jižní Čechy nebo severní Moravu. Že by v příštích krajských volbách mohl kandidovat za jinou stranu, to nyní veřejně připouští i plzeňský hejtman ČSSD Josef Bernard.

ČSSD už dvakrát vyhrožovala, že odejde z vlády, pokud jí prezident Miloš Zeman nejmenuje ministry. Dvakrát na své výhružky radši zapomněla. Odchod svých současných i bývalých předních politiků a případný další volební neúspěch ale určitě jen tak neodmávne. Teď už ČSSD hraje o vše a bez šance dalšího odkladu konce.   

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio