ČSSD je ve vládě demokratickou hrází, bohužel tím hodně krvácíme, říká poslanec Veselý

23. srpen 2019

Vedení ČSSD by v pátek odpoledne mělo řešit výzvu ústecké organizace k rezignaci předsedy strany Jana Hamáčka – a to kvůli účasti ve vládě a údajným snahám o vyloučení poslance Jaroslava Foldyny. A probírat by se mohla i nominace Lubomíra Zaorálka (ČSSD) na post ministra kultury poté, co se jí v pondělí vzdal Michal Šmarda (ČSSD), kterého odmítal prezident i premiér.

Čtěte také

Podle místopředsedy strany Ondřeje Veselého se bude diskutovat o tom, zda premiér Andrej Babiš (ANO) neporušil koaliční smlouvu a jak na to případně bude strana reagovat.

„Premiér ji podle mého názoru porušil, ale to, co budu doporučovat jako další kroky, řeknu kolegům, abych jim to nevzkazoval předem přes média,“ uvádí poslanec. Babiš prý porušil pravidlo o tom, že koaliční strany si nebudou navzájem lustrovat své kandidáty.

Veselý byl od počátku proti vstupu sociální demokracie do vlády, angažmá ale vnímá jako „demokratickou hráz“ před nástupem proruských a pročínských tendencí a útokům na nezávislost veřejnoprávních médií. „Ale bohužel tím ČSSD hodně krvácí, a to si všichni uvědomujeme,“ podotýká.

Čtěte také

Krize v sociálních službách

Pokračují také jednání o rozpočtu na příští rok, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) požaduje navíc 11 miliard korun.

„Letos jsme viděli situaci ve financování sociálních služeb, kdy Jana Maláčová nedostala, co žádala, a uvěřila příslibům ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO), že se financování během roku vyřeší a nakonec se tvářila, že to není její problém,“ upozorňuje Veselý.

Nemůžeme být ve vládě, který způsobí kolaps sociálních služeb.
Ondřej Veselý

V letošním roce tak na sociální služby chyběly 2 miliardy korun a na příští rok je v rozpočtu dokonce ještě méně peněz. „Pokud peníze nebudou, tak v sociálních službách nastane kolaps,“ varuje poslanec s tím, že v takové vládě by strana nemohla být.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související