Petr Hartman: V úterý bude stvrzeno další vítězství Zemana nad ČSSD

22. srpen 2019

Komunikace tentokrát proběhla dobře, pochvaluje si Andrej Babiš. Proto vládní krize skončí v úterý ve 13 hodin a 15 minut.

V ten moment se stane ministrem kultury člověk, který se této oblasti nikdy systematicky nevěnoval. Zároveň dával najevo nespokojenost se vstupem sociální demokracie do vlády s trestně stíhaným premiérem.

Čtěte také

Nejenom z tohoto důvodu neměl zrovna dobré vztahy s Andrejem Babišem. Figuroval na seznamu zrádců, kteří v parlamentní volbě v roce 2003 nepodpořili Miloše Zemana při jeho snaze stát se prezidentem republiky. Nejenom z tohoto důvodu je jeho vztah s hlavou státu poměrně komplikovaný.

Přesto stačí zhruba týden k tomu, aby Lubomír Zaorálek poměrně bez problémů zamířil do vedení resortu kultury. Michalu Šmardovi se to nepodařilo ani za téměř čtvrt roku. Cestu do ministerského křesla mu přehradily výhrady týkající se především toho, že není odborníkem na oblast kultury a že kritizuje vládu Andreje Babiše.

Přitom jako úspěšný komunální politik byl Šmarda ještě nedávno dáván Milošem Zemanem za příklad nadějné budoucnosti sociální demokracie. Lubomír Zaorálek byl naopak pokládán za muže minulosti, který nesl svůj podíl viny na propadu strany téměř na hranu volitelnosti. Jak se ukazuje, v krizi kolem ministerstva kultury nešlo o konkrétní osoby.

Primáš Miloš Zeman

Byli jsme svědky dalšího dílu podivného souboje Miloše Zemana se sociální demokracií, jehož výsledkem je neustále klesající prestiž této strany v očích veřejnosti a tím i voličů. Po jednotlivých bitvách, ze kterých většinou vychází vítězně současný prezident, se zdá, že pokoření ČSSD nemůže být větší. Následující souboje názorně dokazují, že může.

Čtěte také

Aktuální rozložení sil v Poslanecké sněmovně, pragmatické spojenectví prezidenta s premiérem, hradní kolona uvnitř sociální demokracie, to všechno jsou okolnosti, které utvářejí silnou pozici Miloše Zemana. Ten ji využívá k prosazování nejrůznějších zájmů.

Jedním z nich je umravňování ČSSD v momentu, kdy jedná v rozporu s představou hlavy státu. Přesně k tomu došlo v momentu odvolání Antonína Staňka z postu ministra kultury. Sociální demokraté si přitom počínali politicky neobratně a pro prezidenta nebylo příliš těžké dostat je do pozice, ze které nešlo se ctí uniknout.

Petr Hartman

Proto nyní nemusí Miloš Zeman výměnu ministra kultury už zbytečně protahovat. Proto může být poměrně rychle jmenován Lubomír Zaorálek. Vládní krize tím v úterý skončí. Ne však definitivně. Spíše dříve než později se v ní sociální demokraté ocitnou znovu. Je prakticky jisté, že v ní budou opět hrát druhé housle v partu, ve kterém bude primášem Miloš Zeman.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.