Petr Holec: Návrat Zaorálka ukazuje bídu ČSSD

22. srpen 2019

Jaká ironie: ČSSD má najednou spasit politik, který je hlavní tváří jejího nejhoršího volebního debaklu.

I proto bylo takové překvapení, když se nakonec ukázalo, že ČSSD chce místo Michala Šmardy, jehož odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman, udělat ministrem kultury Lubomíra Zaorálka. Ten totiž stranu coby její volební lídr přivedl ve sněmovních volbách v roce 2017 k sedmiprocentnímu výprasku, z nějž se strana dodnes nevzpamatovala.

Čtěte také

Zaorálek samozřejmě za volební fiasko své strany nemůže sám, po odklizení zoufalého Bohuslava Sobotky krátce před volbami se prostě spolu s ním a Milanem Chovancem stal jednou z jeho hlavních tváří.

Navíc ČSSD se setrvale propadá do politické zbytečnosti už od voleb v roce 2010, kdy rezignoval její tehdejší šéf a volební lídr Jiří Paroubek. Zaorálek k tomu ale citelně přiložil ruku: od roku 2009 až do roku 2018 byl nepřetržitě jejím místopředsedou a v Sobotkově vládě dělal ministra zahraničí.

Vlastně už se zdálo, že i on po volebním průšvihu v roce 2017 pochopil, že stejně jako třeba salám mají jen omezenou dobu trvanlivosti i politici. Sám Zaorálek totiž tehdy řekl, že už nebude kandidovat do žádných funkcí.

Žít z minulosti

Čtěte také

Svůj slib dodržel ještě vloni v létě, když ho tehdejší první místopředseda ČSSD Jiří Zimola jmenoval jako možnou náhradu za Miroslava Pocheho, kterého Zeman pro změnu odmítl jmenovat ministrem zahraničí. „Neaspiruju na žádnou funkci,“ řekl tehdy.

Nyní se sešel rok s rokem a Zaorálek je s velkou slávou v ČSSD zpátky, přestože je známým odpůrcem její účasti ve vládě s ANO. Bouřlivý levicový řečník přezdívaný „Zao“ je určitě „kulturnějším“ kandidátem na ministra kultury než Šmarda, jenž veřejně a se svým nyní již legendárním permanentním úsměvem prohlašoval, že kultuře vlastně moc nerozumí.

Jenže to jen ukazuje, v jak bídné situaci je ČSSD nejen politicky a ekonomicky, ale i personálně. Laťka pro výběr lidí do vyšších funkcí se v Lidovém domě už téměř válí na zemi.

Čtěte také

Z pěti jejích ministrů jeden není ani členem strany, zatímco Roman Onderka se prvním místopředsedou ČSSD stal víceméně náhodou. Původně jen dočasně zaskakoval za Zimolu a funkce mu už zůstala.

Poté, co se ministerské kandidatury vzdal sám Šmarda, řekl šéf ČSSD Jan Hamáček, že strana určitě má dost jiných schopných kandidátů. Nejspíš proto teď znovu musela z důchodu vytáhnout Zaorálka, který sedí ve Sněmovně od roku 2006 a předtím už v roce 1990 usedl v tehdejším Federálním shromáždění.

ČSSD, jíž voliči po volebním debaklu v roce 2017 vyvedli z radnic některých měst včetně důležité Prahy a poté i z Evropského parlamentu, pořád mluví o budoucnosti. Ve skutečnosti ale stále zkouší žít z minulosti, která už dávno skončila. Zaorálek je toho jen dalším důkazem.     

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio