Ondřej Konrád: Zaorálka čeká nejprve úklid

22. srpen 2019

Rozhodnutí, že Hadí lázně v Teplicích nejsou navzdory názoru památkářů kulturní památkou, vyhovuje jejich majiteli, naprostou náhodou zároveň sponzorovi volební kampaně prezidenta.

A také odvolání dlouholetého předsedy Ústřední knihovnické rady Richtera, což prudce odmítá širší profesní obec, zatímco to asi vítá Národní knihovna, Richterem kritizovaná.

Čtěte také

A ovšem také odvolání Rady Programu státní podpory festivalů profesionálního umění, který vedl končící rektor Masarykovy university a senátor Mikuláš Bek, který je jednou z příčin dlouhodobé války rektorů s hlavou státu. To jen v kostce a dost možná nikoli vše, co zvládl za poslední den v úřadu končící ministr kultury Staněk.

Přičemž na důkladnější anebo dokonce vůbec nějaké vysvětlení, proč padla taková rozhodnutí, už nedošlo. V tom je jisté kouzlo odvolávání z funkcí v závěrečných hodinách vlastního fungování. Když hned následující den není nutno nic ospravedlňovat a nést odpovědnost za případné důsledky.

Ostatně ani důvod Staňkova pádu, tedy vyhození galerijních ředitelů Fajta a Soukupa, nebyl pro veřejnost zřetelně vysvětlen a nepředcházel mu běžný postup. Šlo to prostě bum prásk, a co přijde pak, na tom nesejde. Což je podobné výkonu posledního dne v Nosticově paláci. A nesejde ani na tom, zdali jedno vyhlíží jako plnění přání kohosi a druhé coby vyřizování vlastních účtů.

Přicházím v míru

Tak nebo tak, dopady bude muset napravovat budoucí ministr Lubomír Zaorálek. Tak trochu jako „Viktor Čistič“ z filmu Brutální Nikita (vzhledem k tomu, jak se v kuloárech budoucímu ministrovi dávno říká, by to byl „Zao Čistič“), odklízející s prominutím svinčík zanechaný lehce zpackaným nájemným vražděním.

Čtěte také

Do jaké míry bude chtít některé předchůdcovy kroky vracet zpět a do jaké míry to eventuálně vůbec jde, se uvidí. Nemluvě o případech, kdy šlo o zmíněné přání Kohosi, což by Zaorálek asi nechal, jak to je.

Ale to stejně neznamená, že nebude muset řešit například urgentní situaci v Národní galerii, k čemuž mu Staněk „odkázal“ vypsané výběrové řízení na ředitelský post, podle některých hlasů ve skutečnosti časovanou bombu.

Jinými slovy, jednoduchou úlohu Zaorálek nevyfasoval. Ale když na ni kývl, zřejmě si věří. Tedy aspoň že do určité míry učiní to, co exministr z principu nemohl: zklidnit situaci v kulturní obci a vzbudit v ní pocit, že ministr není jejím nepřítelem.

Ondřej Konrád

Třebaže ho k tomu Staněk ještě z politického záhrobí vyzývá tweetem, jak důvěřuje tomu, že nový ministr „bude pokračovat v podpoře těch, co drží kulturu zdola, ne těch nahoře, co si z toho udělali výhodný byznys.“ Což dalšího komentáře nepotřebuje.   

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.