Ondřej Konrád

komentátor

Připravuje komentáře pro pořad Názory a argumenty Českého rozhlasu Plus.

Píše komentáře pro pořad Názory a argumenty pro stanici Český rozhlas Plus. Pořad také střídavě moderuje a podílí se na jeho přípravě. 

Vystudoval SVVŠ a záhy po té se začal věnovat hudební žurnalistice coby přispěvatel nejprve čtrnáctideníku Aktuality Melodie (jaro 1969) a pak mateřského měsíčníku Melodie, se kterým vyjma základní vojenské služby úzce spolupracoval až do vynuceného odchodu redakce roku 1983. 

Články, rozhovory a recenze, týkající se počátku rocku, později i jazzu publikoval v 70. a 80. letech nepravidelně také v denním tisku nebo týdeníku Mladý svět atd. V letech 1984–89 byl kmenovým autorem časopisu Gramorevue, kde vznikl na dva ročníky roztažený seriál o historii české rockové hudby "Kdopak by se rocku bál" (společně s Vojtěchem Lindaurem), vydaný v roce 1990 s názvem Život v tahu a v rozšířené podobě pod titulem Bigbít (2000). 

V únoru 1990 spoluzakládal magazín Rock a Pop, z něhož zamířil roku 1992 do českého oddělení Rádia Svobodná Evropa. Po ukončení vysílání RSE přešel do Českého rozhlasu 6 coby těsný spolupracovník vnitropolitické redakce. Zároveň stále publikuje v hudebních periodicích Harmonie a Rock and Pop, denících Lidové noviny a MF Dnes. Mezi lety 1995–2003 byl s Michalem Pavlíčkem tvůrcem a moderátorem pořadu České televize Na Kloboučku. 

Paralelně se zabývá hudbou i aktivně (foukací harmonika, zpěv) – v 80. letech coby člen Lipa-Andršt Blues bandu, v 90. Marsyas, Binder-Konrád Blues bandu a skupiny Šavle meče. Od roku 2000 vede vlastní kapelu Gumbo a je také členem mezinárodního Visegrád Blues bandu. Nahrál několik desítek LP a CD, příležitostně píše hudbu pro divadlo a film. 

Všechny články

Stránky

Sledujte nás

Kolegové