Ondřej Konrád: O Šmardu a resort kultury přece nejde

15. srpen 2019

Jen naprostý bloud mohl věřit, že se něco tak nepravděpodobného stane skutkem a hlava státu vyhoví návrhu podaném pouhými ministry, respektive jejich předsedou. 

Když si zřejmě usmyslela, že jim bude vysloveně komplikovat život tak dlouho, až to část z nich přestane bavit a odkráčí středem. Tedy sociální demokraté, které k tomu Miloš Zeman vysloveně tlačí, když drahnou dobu odmítá vyměnit už bývalého šéfa resortu kultury jiným.

Čtěte také

Kdo čemu rozumí

A může se být jistý, že na něj premiér Babiš, který má svých starostí nad hlavu a obstarat si nepřítele na Hradě by mu tak scházelo, nepodá kompetenční žalobu, aby se pro všechny časy vyjasnilo, jak číst ústavní formulaci „prezident jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády“. A jestli to znamená, že s tím může otálet třeba do svatého Dyndy, k čemuž se schyluje, a nic na tom nemění, když momentálně aspoň Miloš Zeman vzkázal, že se už nebude déle rozmýšlet a prostě Michala Šmardu ministrem neudělá.

Prý proto, že ten se přece o českou kulturu doposud nezajímal! Jako kdyby se snad jeho předchůdce Staněk zajímal. A jako kdyby jiní ministři, které dřív bez mrknutí oka Zeman akceptoval, měli zkušenosti se svými resorty. Za všechny třeba Karla Šlechtová v problematice obrany.

Čtěte také

O resort kultury a dispozice pana Šmardy také ve skutečnosti nejde, a těžko věřit, že prezident nemá vlastní a rozsáhlejší plány. Ostatně je už před časem naznačil, když hovořil o variantě rekonstrukce kabinetu v případě rezignace ČSSD na koaliční smlouvu. Což by zřejmě znamenalo doplnění Babišovy vlády o jakési více či méně expertní úředníky a opření se vedle KSČM ještě o hlasy hnutí SPD.

Nebezpečné obklíčení

Tím by se ovšem premiér ocitl ve faktickém obklíčení a stal by se z něj vlastně administrátor kabinetu, ve skutečnosti řízeného prezidentem. Babiš, jak řečeno, sice není ve snadné pozici kvůli Čapímu hnízdu a evropským dotacím pro Agrofert, ale tak nedůstojnou roli na očích domácích i zahraničních by přece jen asi těžko skousl. Půjde mu tedy o udržení stávající konfigurace s ČSSD a ani ta se z vlády pryč nehrne.

Ondřej Konrád

Nyní ještě Hamáček z dovolené vzkazuje, že Šmarda zůstává jediným kandidátem. A v rámci zachování tváře bude ještě chvíli kroužit kolem prezidentova doporučení, aby přišel s jiným jménem. Když se ČSSD ale nakonec dohodne a kupříkladu sáhne po ostravském divadelníkovi Ivanu Krejčím, straníkovi a předsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, těžko bude prezident opakovat argument o nekompetentnosti.

Plán rekonstrukce vlády s přiblíženým Tomiem Okamurou zatím nevyjde. Ale Miloš Zeman sociálním demokratům, jimž druhdy sliboval stranické legitimace vázané v kůži členů ODS, dal na pár měsíců co proto. Asi ještě pořád kvůli ponižujícímu nezvolení prezidentem před 16 lety. Na něco takového se přece nezapomíná!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio