Jiří Pehe: ČSSD musí vystoupit z Babišova stínu, chce-li se zachránit

4. červen 2020

Preference České strany sociálně demokratické se už nějakou dobu pohybují těsně nad hranicí volitelnosti.

Mezi rokem 2013, kdy ČSSD získala ve volbách více než 20% podporu a stanula v čele vlády, do níž přizvala hnutí ANO Andreje Babiše a lidovce, a rokem 2017, kdy ve volbách získala 7% voličskou podporu, ztratila 14 % svých voličů. Podle nejrůznějších analýz většina přeběhla k Babišovi.

Čtěte také

Ačkoliv bylo zřejmé, že právě Babiš je pro sociální demokracii největším konkurentem, strana nakonec souhlasila v roce 2018 se vstupem do vládní koalice s Babišovým ANO. Nové vedení ČSSD, v čele s Janem Hamáčkem, se na rozdíl od ostatních stran rozhodlo ignorovat Babišovo trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo, a tvrdilo, že ČSSD bude schopná uskutečňovat svůj program lépe ve vládě než v opozici.

Jenže se opakovalo to, co jsme viděli už během vlády Bohuslava Sobotky: většinu vládních opatření, která vzešla z dílny ČSSD a oslovovala levicové voliče, si Babiš byl schopen přivlastnit a preference ČSSD dál stagnují nebo klesají.

V očích veřejnosti strana hrála a hraje především roli jakéhosi křoví pro Babišův střet zájmů i pro jeho snahy postupně s pomocí komunistů a SPD prosazovat opatření, která oslabují českou demokracii.

Hamáčkovo objímání s prezidentem Zemanem

Sociální demokraté několikrát pohrozili vzpourou. Nejvážnější přišla, když Babiš jen přihlížel mocenským šachům prezidenta Miloše Zemana loni v létě v podobě odmítání odvolat z funkce ministra kultury a jmenovat na jeho místo nového kandidáta ČSSD. Hamáček hrozil odchodem z vlády, ale nakonec krizi raději takříkajíc vyseděl.

Čtěte také

ČSSD se v podobě hrozby odchodu z vlády vloni postavila i proti pokusům koalice ANO, komunistů a SPD ovládnout Českou televizi. Když ale před několika dny zmíněná koalice prosadila do Rady ČT svoje tři kandidáty, čímž její lidé získali v radě faktickou většinu, ČSSD jen přihlížela.

Její ministři se nyní zdrželi hlasování ve vládě, když ministři za ANO prosadili do návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů ustanovení, které by pomohlo Babišovi skrývat, že fakticky dál ovládá holding Agrofert. Předpokládá se, že ČSSD bude hlasovat proti zákonu, ale ani v tomto případě není jisté, že ho ANO zase neodhlasuje s KSČM a SPD.

ČSSD zatím mlčí tváří v tvář Babišovu odmítání záchranného fondu Evropské unie ve výši 750 miliard eur, z něhož by měla naše země dostat zhruba 20 miliard eur, tedy více než 500 miliard korun. Přitom odmítání této pomoci nejen ohrožuje soudržnost EU, ale také přesně ty voliče, o něž ČSSD jde.

Čtěte také

Velkým tématem se brzy stane opět i Babišův střet zájmů, protože se připravují finální verze auditů Evropské komise (EK), z nichž český premiér nevyjde dobře.

ČSSD se tak možná nabízí poslední šance, aby se z dusivého objetí Babiše vymanila s tím, že hájí určité principy. V případě volby nových členů Rady ČT svoji šanci promarnila, ale v případě zákona o evidenci skutečných majitelů, záchranného balíku EU i mely, která se strhne okolo auditů EK týkajících se střetu zájmů českého premiéra, má ještě šanci ukázat voličům, že úplně neztratila páteř.

Jde přitom o věci tak zásadní, že hrozba odchodem z vlády, pokud Babiš nebude hrát podle pravidel a půjde do nesmyslného konfliktu s EU, by byla většině české veřejnosti srozumitelná. A ČSSD by voličsky netratila, ani kdyby tuto hrozbu naplnila. Pokud ale vše opět „vysedí“, lze předpokládat, že už v podzimních krajských volbách uvidíme začátek jejího odchodu z české politické scény.

Jiří Pehe

Hamáčkovo objímání s prezidentem Zemanem, jehož vměšování do vnitřních záležitostí strany k pádu ČSSD spolu s politikou Zemanova politického spojence Babiše značně přispělo, stranu před pádem nezachrání.

Autor působí na New York University Prague

autor: Jiří Pehe
Spustit audio

Související