Partneři od sebe dnes očekávají to, co dříve člověk od Boha, vysvětluje nárůst rozvodovosti katolický pedagog a skaut Zajíc

26. březen 2023

Lidem, kteří se rozvedli a uzavřeli nová manželství, a přitom jsou věřící katolíci, svítá naděje. Doposud byl jejich druhý svazek církví vnímán jako neregulérní. Nyní se jim otevírá možnost přijímání svátostí alespoň v plzeňské diecézi. Co ale za nárůstem rozvodů stojí?

Statistiky jsou neúprosné. Až polovina manželství se rozvádí. Podle biskupa Tomáše Holuba je to způsobeno i tím, že se nyní vztah tzv. staví na zelené louce. „Dává to možnost, že může mnohem víc odpovídat tomu, co si ti dva přejí.“

V situaci typického patriarchálního manželství bylo jasné, že rozhoduje muž. Z tohoto hlediska bylo neskonale stabilnější.
Jiří Zajíc

„Na druhé straně se tam ale dá taky udělat nesrovnatelně větší množství chyb a je možné, že přijde nabídka ‚stavět znovu‘. To v minulosti nebylo, protože mnohé věci byly stavovsky, ekonomicky, ale i kulturně určeny,“ nastiňuje.

Čtěte také

Na tuto myšlenku navazuje Jiří Zajíc, pedagog, publicista, skaut a známý český katolík: „Zásadně se změnila hierarchie pozic v manželství. V situaci typického patriarchálního manželství bylo jasné, že rozhoduje muž a žena na něm navíc byla ekonomicky závislá.“

„Z tohoto hlediska bylo manželství neskonale stabilnější. V situaci, kdy jsou dva rovnocenní partneři, tak se nedá rozhodovat jinak, než že někdo ustoupí, jinak jsou z toho neustálé boje,“ popisuje.

Druhou změnou je pak podle něj nárůst nároků partnerů na to, co jim má manželství přinášet. „Znám sociologickou studii, která říká, že v dnešní době, v sekulární společnosti, od sebe partneři očekávají to, co dříve očekával člověk od Boha – nepodmíněnou lásku a spolehlivost. A to samozřejmě nikdo z lidí nedokáže.“

Jak se cítí rozvedení a znovu sezdaní katolíci ve své církvi a kolika věřících se toto téma osobně dotýká? Poslechněte si celou debatu Vertikály v audiozáznamu. Moderuje Eva Hůlková.

První část Vertikály si všimne, že muslimům začal postní měsíc Ramadán. Režim Daniela Ortegy zavřel katolické univerzity v Nikaragui. Jde o další krok proti katolické církvi v této latinskoamerické zemi. A zeptáme se, kdo v Československu patřil mezi nejznámější svobodné zednáře. Moderuje Naděžda Hávová.

autor: Eva Hůlková
Spustit audio

Související