Věčná láska i sleva na dani. Proč se dnes mladí berou? O sňatcích s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou

15. březen 2023

„Touha po pravdě je dobrý předpoklad pro manželství. Vzít si jen obraz nebo sen o člověku je past,“ říká pro sérii pořadu Balanc Moderní láska Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské a psychoterapeutka, která duchovně připravuje páry na manželství. Sňatek je úkol, výzva a dobrodružství bez kompasu a mapy. Jak se proměnilo vnímání manželství a co od něj čekají mladí lidé?

„Mladí lidé jsou často uvědomělí, nečekají, že vztah bude bez práce. Obřad pro ně má symbolickou hodnotu.“ Partnera nebo partnerku, které si chceme vzít je dobré poznat. V dobrém i ve zlém. Užívat si počáteční zamilovanost je jednoduché. Ale pomůže znát a přijímat protějšek i když ztratí mobil, nemocný zvrací na záchodě nebo nezvládá své emoce. Za užitečné Martina považuje, když se pár spolu vypraví na pouť. Objeví se bolavé puchýře a vynoří stará traumata. Je to příležitost, jak se poznat ve velmi silné, emotivní a obnažující situaci a vztah to může posílit. Nebo taky rozbít.

Markéta Šetinová, Martina Viktorie Kopecká a Petr Bouška

„Manželský slib něco ve vztahu promění. Sice ho zapomenete, ale nabádám lidi, aby si ho připomínali a aktualizovali.“ Farářka varuje před přehnaným optimismem z manželství. Leká ji, když si lidé myslí, že jejich zamilovanost vydrží napořád. Všímá si také rozdílů v tom, co si při obřadu slibují a co od manželství očekávají mladí bezdětní novomanželé nebo matadoři s dětmi, kteří se berou po patnácti letech. Když se berou po delší době, pátrá po tom, co se v jejich vztahu změnilo zrovna teď, že se chtějí vzít. Tématem je také jak si rozdělují práce v domácnosti a péči o děti. Opět platí, že u mladých se setkává s progresivnějším a vyváženějším přístupem.

„Dávají lidé jen své nahé tělo nebo i svou nahou duši?“ Farářka se setkává i s páry, které se rozhodnou žít v čistotě. Tedy začít sexuální život až po svatbě. Je jich sice velmi málo, ale usilovně je podporuje a modlí se za ně. Sama by se do manželství bez intimního zážitku neodhodlala. Všímá si toho, že sexuální život je to první, co jde stranou po narození dítěte. V takovém období jsou páry rády, když si najdou v klidu deset minut na seriál.

V rozhovoru jsme se ptali také na téma manželství pro všechny. „Pro mě není rozdíl v lásce. Jako farářku by mě bolelo řídit se řádem, který říká, že některá láska je méně než jiná,“ svěřuje se Martina Viktorie Kopecká.

Poslechněte si celý rozhovor o proměnách manželství.

Moderní láska je speciální sérií pořadu Balanc, který se věnuje sebepoznání a duševnímu zdraví. Přináší sedm témat o současných podobách lásky: o vztahové rozmanitosti, seznamování, randění, sexualitě, manželství, genderu a životě singles. S nápadem natočit tuto sérii oslovila Radio Wave psychoterapeutka, socioložka a zakladatelka Institutu Moderní láska Markéta Šetinová. V pořadu využíváme nová data o intimitě a vztazích od výzkumné agentury Behavio a společně s experty napříč obory přemýšlíme o tom, jaké změny se týkají seznamování a partnerství v současném Česku.

V této epizodě vycházíme z dat Atlasu Čechů od Behavia a zmiňujeme následující zdroje:
Proměna významu manželství 
Cherlin, A. J. (2020). Degrees of change: An assessment of the deinstitutionalization of marriage thesis. Journal of Marriage and Family, 82(1), 62-80. 
Manželství a gender 
Walters, S. D. (2014). The tolerance trap. In The Tolerance Trap. New York University Press.  
A také v rozhovoru: https://cssh.northeastern.edu/the-changing-nature-of-marriage/ 

 

autoři: Petr Bouška , Markéta Šetinová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.