Nic bych neměnil. Privatizaci jsme dělali v dobré víře, tvrdí „tvář české privatizace“ Češka

8. květen 2020

Bývalý náměstek ministra privatizace v 90. letech opustil na čas svou ekonomickou dráhu, aby studoval teologii. Za privatizací si stojí a církev považuje za společenství omylných lidí, kteří ale dělají dobré dílo.

Čtěte také

„Málokdo si uvědomuje, že v roce 1990 byla Česká republika nejvíc postátněnou zemí na světě. Celých 98 % všeho bylo v rukou státu. Nám se podařilo během šesti let ten poměr otočit. Do rukou soukromníků se dostalo na 80 % majetku,“ obhajuje klady často kritizované privatizace Roman Češka v pořadu Osobnost Plus.

Kdyby tehdy vše probíhalo tempem, na které jsme zvyklí dnes, stále bychom prý zřejmě žili v zemi, kde vládne stát. „Samozřejmě se to tehdy hrnulo a nebylo dosaženo tak ideálních výsledků, jakých mohlo,“ připouští.

Snažili jsme se o něco úžasného a myslím, že se nám to povedlo.
Roman Češka

Češka vzpomíná na hektická 90. léta, kdy nebylo na nic know-how ani dostatek zkušeností a uznává, že dnes by se spousta věcí dělala jinak. „Pro mě je ale důležité, že jsme to dělali v dobré víře a bez zlého úmyslu. Jestli tam byl nějaký přešlap, šlo o daň za konkrétní situaci.“

Církev není bohatá

Coby ekonom pražského arcibiskupství se snažil, aby církev přežila odluku od státu, vypořádala se s celou transformací a připravila na nové prostředí. „Církev není bohatá a není v situaci, kdy má nadbytek. Naopak musí čelit velkému nedostatku prostředků na provoz. Ekonomické podmínky totiž neumožňují investovat peníze rozložené do dlouholetých splátek efektivně,“ vysvětluje.

Čtěte také

Přestože se může zdát, že církevní majetek v hodnotě 10 miliard korun není žádný pakatel, upozorňuje na fakt, že jde do značné míry o hodnotu pouze „na papíře“.

„Z těch 10 miliard je celá polovina budoucí splátkou státu, která je rozložená do 30 let. Druhá polovička je z velké části hodnota lesů, které mají výtěžnost kolem jednoho procenta. Do lesních cest se navíc musí investovat.“

Z celé sumy mají údajně budovy jen asi 60milionovou hodnotu. „Ani nejosvícenější manažeři církve by to nedokázali vyřešit tak, aby to vycházelo kladně,“ dodává ekonom.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s Romanem Češkou. Mluvili také o jeho cestě k víře, vztahu k Bohu nebo o způsobech, jakými by mohla církev (ale i věřící) se současnou situací naložit.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.