Grospič z KSČM o zrušení zdanění církevních restitucí: Nejde o první politické rozhodnutí Ústavního soudu

Ústavní soud zrušil zdanění církevních náhrad. To v parlamentu prosadila KSČM spolu s hnutím ANO, ČSSD a SPD. Podle Ústavního soudu ale příslušná novela odporuje základním principům demokratického právního státu. Znamená rozhodnutí definitivní tečku za debatami o církevních restitucích?

„Rozhodnutí soudu do velké míry bylo – v intencích toho, jak rozhoduje Ústavní soud – předvídatelné,“ říká místopředseda ústavněprávního výboru Poslanecké sněmovny a místopředseda KSČM Stanislav Grospič, který novelu zákona prosazoval.

Čtěte také

Rozhodnutí nebere jako osobní prohru – spor u Ústavního soudu totiž podle něj nevedla KSČM, účastníkem byla Poslanecká sněmovna a vedlejším účastníkem vláda. „Teď musíme brát tuto otázku v rovině politické, jestli vláda a Poslanecká sněmovna v zastoupení svých právních zástupců dostatečně argumentovaly,“ upozorňuje.

Upozorňuje také na to, že nikdo dodnes neodpověděl na to, proč cena ohodnocení jednotlivých pozemků byla používána v sazbě 44 Kč 48 haléřů za metr čtvereční zemědělské půdy a 27 Kč 74 haléřů za lesní půdu. „Cena byla výrazně nižší, v té době byla čtvrtinová,“ argumentuje.

Nesouhlasí také s tím, že by návrh zákona byl v rozporu s právními principy, a v té souvislosti zdůrazňuje, že nejde o první politické rozhodnutí Ústavního soudu.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.