Poslanci se snaží přepisovat polistopadovou historii, ale na privatizaci bychom měli být pyšní, tvrdí bývalý předseda FNM Češka

10. červen 2019

Komunisté prosadili ve Sněmovně usnesení, podle kterého provázely privatizaci státního majetku po roce 1989 excesy, chyby i zločiny se stomiliardovými škodami. Skupina poslanců vyzvala vládu, aby připravila novelu příslušných trestních předpisů, které by potrestaly údajně privatizační zločiny.

Odvolací soud zprostil viny obžalované v kauze privatizace bytů OKD

Ředitelská budova OKD na Prokešově náměstí v Ostravě

Trojice mužů obžalovaných v případu, který souvisí s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD z roku 2004, nespáchala trestný čin. Zprošťující rozsudek dnes potvrdil Městský soud v Praze, jenž zamítl odvolání státního zástupce.

„Ne úplně všechno bylo v privatizaci špatně. Když ale něco špatně bylo, je se potřeba podívat, jestli bychom byli schopni viníky potrestat a chyby napravit,“ říká v pořadu Pro a proti poslanec Lukáš Černohorský (Česká pirátská strana).

Uznal, že co je promlčené, je neřešitelné. „Spoustu věcí se ale událo ještě předtím, než jsme měli vstupovat do Evropské unie. Kdy se tady začala prodávat ve velkém chvatu, a třeba i výrazně pod cenou, spousta majetku, která ještě zbyla. Právě proto, jak někteří říkají, aby nám do toho EU nekecala.“

Usnesení je až do roku 2005, tedy do doby, kdy se privatizoval státní majetek. Vyzýváme vládu jako celek, a pak i jednotlivé ministry, aby byla ochotna poskytovat informace. Například v případě ČEZu a prodeje bulharských aktiv, stát nevystupuje jako akcionář, který se zajímá o svá práva. Je vidět, že jsme se z chyb minulosti nepoučili.
Lukáš Černohorský (Piráti)

Poslanec odmítl, že by usnesení bylo snahou komunistů relativizovat období totality poukazem na porevoluční hospodářskou kriminalitu. „My jsme po roce 1989 nemučili a nezabíjeli lidi, takže to určitě nejde srovnávat... Komunismus je nesrovnatelný s tím, co se stalo v 90. letech, kde mluvíme jen o prodeji majetku.“

„Zákony tehdy nebyly dokonalé, vše se postupně dolaďovalo... Dnes se využívají díry v dotačním systému, předtím se využívaly díry při prodeji majetku... Legislativci by měli projít historii a snažit se najít tehdy používané kličky. K tomu pak adekvátně přizpůsobit zákony, tak aby stát víc netratil,“ doporučuje Lukáš Černohorský.

Je to jen vytváření blbé nálady, říká Češka

Privatizace a rasové vraždy, to jsou tabu divokých 90. let, říká historik Dušan Radovanovič

Dušan Radovanovič

Devadesátá léta změnila život snad každému. Zatímco jedni mohli začít studovat a cestovat, jiným zavřeli fabriku, ve které pracovali dlouhá léta. „Spousta věcí, které dnes považujeme za přirozené, se zrodily právě v devadesátých letech,” říká v rozhovoru s Lucií Výbornou historik a rešeršista Dušan Radovanovič, spoluautor nové knihy nazvané Svobodná a divoká 90. léta.

„Samozřejmě, že se všechno nepovedlo, ale přesto platí, že česká privatizace byla jedním z nejlépe zvládnutých procesů transformace na světě. Měli bychom být pyšní,“ tvrdí bývalý předseda Fondu národního majetku (FNM) Roman Češka.

Poslanecké usnesení považuje za lživé. „Je vidět, že ti, kteří ho přijímali, byli vedeni výhradně snahou o nový výklad historie. K realitě, ekonomice a číslům nebrali zřetel... V ČR se privatizoval majetek za zhruba 900 miliard korun. Nezaplacený byl majetek za takových 5 miliard. Takže je to opravdu marginální částečka.“

Kdysi se objevily výkřiky, že se tunelovalo v řádu stovek miliard. To si pleteme hrušky s jablky, švestkami a rybízem dohromady. Šlo o privatizaci, konsolidační agenturu, bankovní úvěry apod. Vznikl jen nějaký dojem a poslanci pod tímto dojmem jednají. Vznikly škody v řádu stovek miliard a my si to teď naplácáme do poslaneckého usnesení a stane se to historický fakt.
Roman Češka

Ekonom pochybuje, že by se dostal některý z případů k soudu. „Jestli nebyl orgán činný v trestním řízení schopen nic zjistit v době, kdy zločin probíhal (nebo bezprostředně po něm), tak nebude schopen nic zjistit ani dnes. Protože už nesežene žádný doklad, žádné svědky, lidé si to už nepamatují.“

„Je to jen politika, politikaření a vytváření blbé nálady. Taky v podstatě hra: změníme výklad dění po listopadu. A dělají to komunisti jen proto, že dostali možnost podporovat vládu a prosazují si věci, které jim vyhovují,“ dodává bývalý předseda výkonného výboru Fondu národního majetku a poslanec ODA Roman Češka.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Pro a Proti. Ptala se Veronika Sedláčková.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.