Výborný projekt, špatná legislativa, zhodnotil s odstupem kupónovou privatizaci její otec Tomáš Ježek

11. listopad 2014

Mezi těmi, kteří řídili po listopadu 1989 přerod české ekonomiky byl i ekonom Tomáš Ježek.

Jako první polistopadový ministr české vlády pro správu národního majetku a jeho privatizaci vedl rezort, mezi jehož klíčové počiny patřila malá privatizace nebo vznik komise pro cenné papíry.

"Hospodářství chřadlo krok za krokem už od roku 1945, a my ho přebírali totálně znárodněné, což nebylo nikde jinde na světě," vzpomněl v Ranním Plusu Tomáš Ježek.

Jeho osobní prioritou byla především změna vlastnických vztahů. "Nemohlo to být ani jinak: bez ní si nelze představit soukromé podnikání a tržní hospodářství vůbec," doplnil ekonom.

Kupónovou privatizaci, kterou prezident Miloš Zeman označil za podvod století, hodnotí Ježek jako jeden z jejích spoluautorů mírněji: „Miloše Zemana bych neposlouchal, protože tomu vůbec nerozumí.“

„Projekt byl výborný, ale staly se věci po kupónové privatizaci: v momentě, kdy se rozdaly akcie, začalo se s nimi obchodovat v prostředí velmi špatné legislativy, a tam se stalo mnoho velmi špatných věcí,“ popsal příčiny dodnes kontroverzní privatizace její duchovní otec.

Podle Ježka se pět let obchodování bez dozoru nad kapitálovým trhem a bez vynucování pravidel podepsalo na celkových výsledcích. Přesto hodnotí porevoluční vývoj kladně.

„Razantní a rychlý růst soukromého sektoru přispěl k tomu, že přeorientování české ekonomiky na západní trhy proběhlo velmi rychle. Byla minimální nezaměstnanost, protože nově vzniklý soukromý sektor dokázal absorbovat uvolněné pracovní síly,“ shrnul polistopadový vývoj ekonom Tomáš Ježek.

autoři: rkr , oci
Spustit audio