Neuměli jsme si představit, jak dlouho to bude trvat a čeho jsou Rusové schopní, hodnotí půlrok války na Ukrajině novinář Dorazín

23. srpen 2022

„Ukrajinské úřady vyzývají, aby lidé byli tento týden maximálně opatrní. Pokud možno nevycházeli ven a nesrocovali se ve větším množství na velkých prostranstvích,“ popisuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín. „Podle zpráv ukrajinské rozvědky Rusko totiž ke středečnímu dni ukrajinské nezávislosti zřejmě připravuje velmi rozsáhlý útok,“ dodává.

Postup ruské armády je podle zpravodaje hlášen prakticky každý den, ale stále jde jen o velmi nevýznamné územní zisky.

Válečný zpravodaj Martin Dorazín

„Zatím Ukrajina přiznává jen pád vesnice Pisky v Doněcké oblasti na východní Ukrajině, která už ale od roku 2014 neexistuje. Protože se tam vedly velmi prudké boje a vesnice byla zničena. Teď tam byly už jen pozice ukrajinských sil,“ vysvětluje Martin Dorazín.

Ve středu to bude už půl roku, co válka na Ukrajině začala. „To hlavní je, že konec je stále v nedohlednu,“ hodnotí. „Neuměli jsme si představit, jak dlouho to bude trvat a čeho všeho je Rusko schopné. To jsme viděli v Buče, v Irpini, Hostomelu, také v Charkově a Mariupolu,“ vypočítává.

Válka jakoby neměla konce

„Zemřely tisíce civilistů – přesně to nikdo nespočítal. Pokud jde o vojáky, tak se z ukrajinské strany objevil jediný údaj, a to téměř 9 tisíc padlých ukrajinských vojáků. Ruská strana své ztráty neoznamuje. Jen kdysi na jaře připustila kolem 1 400 mrtvých, ale od té doby už je to samozřejmě všechno jinak. Ukrajinci tvrdí, že je to 45 až 50 tisíc.“

Hosté: 
Martin Dorazín, zvláštní zpravodaj ČRo na Ukrajině
Zdeněk Petráš, plukovník generálního štábu v záloze
Jiří Schneider, bezpečnostní analytik
Lenka Víchová, Ukrajinistka

„Podle ukrajinské rozvědky navíc Rusko v těchto dnech formuje další armádní sbor složený ze 40 taktických praporů. Může stále ještě využít své základny v Bělorusku a pomoci běloruské logistiky se možná chystá znovu útočit na města na západě a severozápadě Ukrajiny,“ uzavírá Martin Dorazín.

Celé Téma dne Jana Burdy najdete v audiozáznamu. Speciální vysílání k půlroku války na Ukrajině uslyšíte ve středu 24. srpna po 12. hodině, moderuje Tomáš Pancíř.

autoři: Jan Burda , lup
Spustit audio

Související