Libor Dvořák: Rada bezpečnosti OSN hodnotila situaci v Buči, Rusko vinu odmítá

6. duben 2022

Na posledním zasedání Rady bezpečnosti OSN vystoupil v režimu videokonference ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Jak se dalo předem očekávat, byl vůči tomuto nesmírně důležitému orgánu mezinárodní politiky velmi kritický a v podstatě navrhl tři možnosti jeho reformy: Vyloučit Rusko jakožto agresora, aby jako stálý člen nemohlo blokovat jakékoli jeho rozhodnutí, reformovat se, anebo aby se Rada v krajním případě sama rozpustila.

„Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom dalším generacím předali efektivní OSN. Ukrajina potřebuje mír, Evropa potřebuje mír, celý svět potřebuje mír,“ řekl mimo jiné Zelenskyj, který Rusko znovu obvinil ze zvěrstev na území města Buča a násilnému zavlékání Ukrajinců do Ruské federace.

Čtěte také

„Svět vidí, co tu ruské ozbrojené síly napáchaly, ale světové společenství teprve zjistí, čeho se ruská armáda dopustila v jiných částech Ukrajiny,“ dodal ukrajinský prezident.

Ruská strana reagovala jako obvykle. Velvyslanec Ruska při OSN Vasilij Něbenzja na tomtéž zasedání Rady bezpečnosti prohlásil, že Zelenského obvinění jsou neprokazatelná: „Viděli jste jen to, co oni vám chtěli ukázat. Musíte ale přece vidět donebevolající rozpory v těchto prohlášeních,“ řekl ruský diplomat a k tomu dodal, že po odchodu vojsk jeho země z Buči tam žádné mrtvoly nebyly.

Jako každý agresor a masový vrah

Už 3. dubna přitom předsedající země v Radě bezpečnosti, Velká Británie, odmítla ruskou žádost o svolání mimořádné schůze, kde měla být projednána „nestoudná provokace ukrajinských radikálů“. Velvyslanec Něbenzja při této příležitosti prohlásil, že Rusko dodá „nezvratné důkazy ukrajinského falšování skutečného stavu věcí“. Což se přirozeně zatím nestalo a uvidíme, s čím se Rusko nakonec vytasí.

Čtěte také

A aby se to nepletlo, Vyšetřovací výbor Ruské federace v souvislosti se západním výkladem událostí v Buči o masivním vyvražďování civilistů z tohoto města zahájil vlastní šetření podle paragrafu ruského trestního zákoníku o veřejném šíření vědomě nepravdivých informací o ruských ozbrojených silách. Za pravé viníky tragédie v Buče vyšetřovací výbor označil „ukrajinské nacionalisty“.

Když věci domyslíme do důsledku, mohla by ruská strana na základě jeho vystoupení před Radou bezpečnosti světové organizace obvinit ze šíření fake news i samotného ukrajinského prezidenta a nikoho by nemohlo překvapit, kdyby se tak stalo.

Rusko si zkrátka počíná jako každý agresor a masový vrah – své viny, jejichž důkazy na televizních obrazovkách už dlouhé dny sleduje celý svět, jednoduše popírá.

Libor Dvořák

Je to do jisté míry pochopitelné – nejvyšší představitelé agresorského státu přece nemohou předstoupit před televizní kamery a otevřeně prohlásit: Ano, byli jsme to my, kdo nevinným obyvatelům Buči svazoval ruce za zády a pak je střílel ranou do týla. Ano, byli jsme to my, kdo tanky a obrněnými transportéry najížděl na osobní auta a zabíjel tak jejich posádky.

Rusko se jednoduše opět ocitlo v situaci, kdy se zaplétá a dál bude zaplétat do sítě vlastních lží. Což ovšem jeho vinu před brutálně napadenými Ukrajinci nikterak snížit, či dokonce popřít rozhodně nemůže. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu       

Spustit audio