Masakr v Buči byl z velké části záležitostí individuálního násilí. A to ve společnosti bude vždy, míní evoluční biolog Zrzavý

25. červenec 2022

Na svět se evoluční biolog Jan Zrzavý dívá perspektivou tisíciletého vývoje. Žijeme podle něj nyní v mimořádně mírumilovném světě, kde se vyplácí být hodný. „Úžasně ubývá válek a je to až překvapivé,“ zdůrazňuje.

„Teď to zrovna vypadá, že možná došlo k nějakému zvratu, ale já bych ještě počkal, protože mám temné podezření, že se nakonec ukáže, že k němu nedošlo a že počet obětí válečných konfliktů bude klesat i včetně letošního roku,“ dodává.

Čtěte také

„Válka na Ukrajině má dva aspekty, které ji dělají nápadnou. Za prvé je blízko a za druhé jsme už dlouho nezažili takovou tu opravdu plnokrevnou válku dvou států, dvou armád proti sobě,“ popisuje Zrzavý.

A připomíná nedávný vývoj: „V loňském roce se rozklenula duha míru nad Afghánistánem, což byl jeden z největších dodavatelů obětí válečného násilí. V podstatě utichla válka v Jemenu a skoro zmizela, nebo velmi oslabila, drogová válka v Mexiku. Takže možná ten celkový součet nakonec bude stále pokračovat v poklesu.“

Náš eurocentrismus nás vždy vede k představě, že kde jsme my, tam půjdou všichni.
Jan Zrzavý

Nutnost bojovat v člověku prý ale určitě zůstane i nadále. Nemusí se však už nutně projevit právě válkou v jejím klasickém pojetí.

„V současné době jsou živí lidé už tak bezvýznamní, že je skoro nemá cenu vraždit. V podstatě všechno se odehrává ve virtuálním prostoru.“

Na frontě se člověk změní

Masakr, ke kterému došlo v Buči, je podle něj z velké části záležitostí individuálního násilí, které bude ve společnosti vždy.

„To, co se děje na frontách, vždy bylo z velké části dáno tím, že jsou tam ti vojáci jaksi urvaní ze řetězu, protože jsou vyrvaní ze sociálních vazeb, jsou anonymní. A lidé na frontách vždy dělali věci, které bychom do nich neřekli,“ vysvětluje Zrzavý.

Čtěte také

Evoluční biolog také upozorňuje na evropskou „anomálii“. „Evropa je v tomto divná. Tady se nápadně málo vraždí. Když se podíváte na mapu světa, tak zjistíte, že všude jinde se vraždí podstatně víc.“

A je prý třeba si být tohoto faktu vědom. „Náš eurocentrismus nás vždy vede k představě, že kde jsme my, tam půjdou všichni. Ale to není vůbec jisté,“ říká Zrzavý a upozorňuje například na pouliční násilí v amerických slumech, především ve Střední Americe.

Jaké nejvýznamnější vývojové skoky člověk zažil? Co může být výsledkem použití prastarých vzorců na úplně nové problémy? Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , knem
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.