Mláďata čápů černých při kroužkování bručí. U nás žije jen několik stovek párů

16. červenec 2022

Majestátní tajnůstkář, tak by se dal popsat čáp černý, vzácný příbuzný mnohem rozšířenějšího čápa bílého. V Česku žije jen několik stovek párů tohoto velkého ptáka s převážně černým peřím a červeným zobákem. Pozorovat ho je velice těžké, protože kvůli plaché povaze hnízdí převážně v lese daleko od lidí.

Mláďata čápů černých na ornitology při kroužkování bručí

Pokud se vydáte na kroužkování mláďat s ornitology z CHKO Český kras a Kroužkovací stanice Národního muzea, dostanete s několika stromolezci pod strom na blíže neurčeném místě Středočeského kraje. Na stromě ve výšce asi 20 metrů leží hromada větví a mechu, a na ní dvě mláďata čápů černých.

Stromolezec míří do koruny stromu a po chvíli v tašce spouští první mládě. Velikostí odpovídá zhruba slepici a jsou mu odhadem čtyři týdny.

Mláďata čápů černých na ornitology při kroužkování bručí

„To je ideální doba na kroužkování. Pokud by byly starší, mohou už na hnízdě začít před stromolezcem utíkat a spadnout na zem,“ vysvětluje ornitolog a vedoucí správy CHKO Český kras František Pojer. Sledování čápů černých se věnuje už desítky let a každý rok objíždí jemu známá hnízda čápů černých.

„Dostanou jeden kroužek kovový z Kroužkovací stanice Národního muzea a dáváme jim ještě jeden větší plastový. Jeho číslo je čitelné i z dálky dalekohledem, takže můžeme sledovat pohyb i během jejich života,“ dodává Pojer.

Mládě bručí

V tomto věku má mládě ještě bílé chmýří a nažloutlý zobák. V dospělosti ho bude mít zbarvený do červena a peří na křídlech černé nebo černo-zelené, na břiše bělavé. Nervózní mládě chvílemi bručí a klape zobákem. Po celé asi hodinové akci ho zas vracejí na strom.

„Vždy jim přeji šťastný let a také abychom se o nich něco dozvěděli... Takže šťastný let,“ volá Pojer za posledním mládětem.

Mláďata čápů černých na ornitology při kroužkování bručí

Čápům černým se v Česku poměrně daří, jsou ale stále vzácní. Na rozdíl od svých příbuzných čápů bílých si potrpí na klid, lidem se zdaleka vyhýbají. Hnízda si staví hlavně v lesích a na skalách co nejdál od civilizace. Jsou velmi plaší, a ačkoliv se na svá hnízda pravidelně vrací i po desítky let, pokud se na začátku hnízdění necítí dobře, mohou tradiční místo opustit.

Ornitologové proto žádají místní i výletníky, aby se ke hnízdům čápů černých nepřibližovali a zbytečně tak ptáky nerušili. Pokud se u nás nebudou cítit bezpečně, je možné, že z přírody zase zmizí.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Natura Ondřeje Nováka.

Spustit audio

Související