Sucho v Česku: Ekozemědělství to zatím zvládá líp než tradiční hospodářství

21. květen 2022

Podle projektu Intersucho vládne na většině území Česka výrazné zemědělské sucho, které na řadě míst přechází i do hlubších vrstev půdy. Nejhorší situace je na východ od Prahy, v jižních Čechách a na Hané. Vědci pozorují i výskyt hydrologického sucha, při kterém klesají hladiny toků nebo spodních vod.

Ačkoliv se Českem prohnala vlna bouřek, bez vydatnějších a trvalejších dešťů je letošní úroda v ohrožení. Zima s nízkým množstvím sněhu a teplé jaro bez srážek způsobily, že po několika vlhčích letech Českou republiku zase trápí sucho.

Čtěte také

Vůči nedostatku vláhy jsou odolnější ekologičtí zemědělci.

Šetrná produkce sice v průměru přináší nižší výnosy než ta konvenční, ale půda oraná po vrstevnici, která není tak udusaná a rostliny na ní tak dokáží proniknout kořeny do větších hloubek, si dokáže vláhu udržet delší dobu.

Během kratších suchých epizod tak ekozemědělci hlásí naopak vyšší výnosy než běžní hospodáři. Jejich půda dokáže vodu nasát jako houba a poté ji postupně uvolňovat.

Problém může nastat na loukách s vysokou druhovou skladbou například v chráněných krajinných oblastech, kde pravidla zakazují častější obnovu setých rostlin.

Čtěte také

Klimatické změny Česku přinesou delší a častější období sucha střídané přívaly srážek. Tradiční zemědělci si už všímají, že některé techniky převzaté z ekologického zemědělství jim mohou pomoci udržet vyšší výnosy navzdory nevypočitatelnějšímu počasí.

Změnu může urychlit úprava systému zemědělských dotací, po které volají ekologické spolky. Stát ale v tomto ohledu ekology zatím nevyslyšel.

Celý pořad Natura připravil Ondřej Novák, víc si poslechněte v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.