Martin Fendrych: Rusové záměrně zničili dětskou nemocnici v Kyjevě. Kdo ještě může Putina podporovat?

16. červenec 2024

V pondělí 8. července zasáhli Rusové dětskou nemocnici Ochmatdyt v Kyjevě. Zničila ji ruská střela s plochou dráhou letu Ch-101, její zbytky Ukrajinci našli v troskách nemocnice. Raketa zabila nejméně čtyři děti, další zranila. Mluví se a píše o jednom z nejhorších zločinů ruské války na Ukrajině, o ruském barbarství.

Zapadá to ale do zprávy, kterou po setkání s prezidentem Putinem oznámil maďarský premiér Viktor Orbán, tedy, že „příští dva tři měsíce budou brutálnější. Je tu více zbraní a Rusové jsou odhodlanější“.

Čtěte také

Nepochybujme, že masakr dětské nemocnice byl plánovaný, nešlo o náhodu. Putin Orbánovi a celému Západu drasticky ukázal, jak je to s jeho touhou po míru.

Ruský mediální scénář byl ale jiný. Vinu za zničení nemocnice Moskva popírá. Dezinformátorům nabídla více variant, co se mělo stát, aby na Rusy nepadla vina. Jeden zněl, že tato vysoce přesná střela mířila jinam, ale její dráhu vychýlila ukrajinská protivzdušná obrana.

Bylo dokázáno, že jde o lež, ale i kdyby to byla pravda, válečný zločin Rusů by to nezmenšilo. Kdyby na Kyjev nestříleli rakety, kdyby na Ukrajinu neútočili, nestalo by se to. Podle ruské logiky by se Ukrajinci neměli bránit, pak by nemocnice pro děti stála dál. Na civilní cíle úmyslně, promyšleně útočí od začátku války.

Už jsou důkazy, místo ruských lží

Další ruská výmluva zněla, že Ukrajina umístila protileteckou obranu do obytné oblasti. Dodám, že střela s plochou dráhou letu Ch-101 je opravdu velmi přesná zbraň. Objevily se také zprávy, že raketu vystřelili sami Ukrajinci, nebo že byla vyrobená ve Spojených státech.

Čtěte také

Po ruských lžích se daly do práce investigativní servery. Německá stanice Deutsche Welle vyvrátila lež, podle které na dětskou nemocnici dopadla raketa ukrajinské protivzdušné obrany.

A slavný investigativní server Bellingcat.com zase přesně určil, že na dětskou nemocnici dopadla ruská střela Ch-101. Na videích, která server shromáždil, je vidět tvar rakety a její specifické znaky. Důležitou roli samozřejmě sehrály i úlomky střely nalezené ve zničené budově.

Ukrajinský web Molfar pak zjistil, že dráhu střely nevychýlila ruská protivzdušná obrana. Popsal přesně útvary ruské armády, které raketu vyslaly a zveřejnil jména, adresy, data narození i telefonní čísla 29 vojáků, kteří působí v jednom z útvarů.

Tyto investigace znamenají velký posun. Najednou víte nejen to, že šlo o ruskou střelu, a že byla na nemocnici skutečně mířena, ale znáte i jména viníků.

Orbánova „mírová mise“

Ruských válečných zločinů denně přibývá. Běžně útočí na civilní cíle, vraždí civilisty, znásilňují. Rozpoutali na Ukrajině peklo. Proč vlastně střílejí na dětskou nemocnici? Chtějí Ukrajince, ale i západní občany vyděsit, vzkazují našemu světu: Bojte se, my jsme barbaři a jdeme si pro vás, vraždíme i děti.

Martin Fendrych

Zdá se těžko pochopitelné, že někdo v Česku může ruský režim podporovat. Také je jasné, že Putin mír nechce, potřebuje ničit – to je jediné, co umí.

Každý, kdo bude mluvit o míru a vyjednávání s Rusy, měl by vidět, jak skončila „mírová mise“ Viktora Orbána: Úmyslným zničením dětské nemocnice.

Autor je komentátor Aktuálně.cz

Spustit audio

Související