Prosinec 1989: Herci v obklíčení

2. prosinec 2019

Demonstrující studenty podpořili v listopadu 1989 hned v počátcích také herci a další umělci. Právě o nich bude řeč v dalším díle České kroniky. 

Krátce po 17. listopadu se k demonstrujícím studentům připojili herci a umělci. Členové pražských divadel vyjížděli do regionů a snažili se mimopražským spoluobčanům vysvětlit, o co vlastně v Praze jde.

Na celostátní sjezd JZD se vypravila Regina Rázlová s kolegou Petrem Čepkem, aby jeho účastníky pozvali na debatní večer s Občanským fórem, který se konal v Národním divadle. Byli vypískáni...

Dokudrama napsala Milena Štráfeldová. Dramaturgie Jan Sedmidubský, v režii Martiny Schlegelové účinkovali: Natálie Drabiščáková, Pavel Oubram, Jan Dvořák a Daniela Bambasová. Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, mistr zvuku Michal Kolář.

Zajímavou proměnou prošli začátkem prosince 1989 delegáti sjezdu Jednotných zemědělských družstev. Co přesně se tam odehrálo? Detaily v rozhovru Evy Kézrové odhaluje historik Pavel Mücke z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR.

autoři: Eva Kézrová , Milena Štráfeldová , Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související